ExactTarget’ın yaptığı araştırmaya göre; 2012 rakamları baz alındığında gelecek yılın Email açısından oldukça verimli geçeceğini öngörebiliriz. Çünkü güçlü servislerin ve sosyal ağların da pay aldığı pastada, özellikle izinli pazarlama faaliyetlerinde ön sırada hep Email var.

En Çok Tercih Edilen İletişim Kanalları Hangileri?

rsz_2tablo_1

Tabloda görüldüğü üzere kullanılan iletişim kanallarının başında Email geliyor. Email’in kişisel yazışmalarda sosyal ağların da önüne geçtiği görülüyor. Bunun sebebi elbette ki herkesin sosyal ağlarda bir hesabı olmaması olarak görülebilir. Ama hemen hemen herkesin (hele iş hayatında) bir email adresi var. Email’in hem kişisel hem de kurumsal bazda yoğun olarak kullanılması onu üst sıralara taşıyor.

Olayın pazarlama kısmı bizim konumuzun odak noktası olacak.  Bildiğiniz gibi bazı reklam ve pazarlama faaliyetleri artık kullanıcının izni olmadan gönderilemiyor. Bu durum aslında hem müşteri hem de firma için bir avantaj. Kendimi bir müşteri olarak düşünüyorum; sadece istediğim kişi ya da kurumlardan mesaj aldığım için ilgi alanım dışındaki mesajlara maruz kalmıyorum. Bir firmanın penceresinden baktığımda ise hedef kitlemi gruplara ayırma şansına erişiyorum ve de potansiyel müşterilerimin de bana daha rahat ulaşmalarına imkan sağlıyorum.

Araştırmaya göre farklı yaş gruplarına ait kullanıcıların tercihi email yönünde olmuş. Her yaş grubunun ortak tercihinin email olması bir tesadüf değil. Çünkü Email yoluyla alınacak veri, izin sonucunda geleceği için kişiye özel olacaktır ve güvenilirliği daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse sosyal ağlar üzerinde paylaşılan bir bilginin doğruluk derecesi sorgulanabilirken, zaten almayı talep ettiğimiz bir bilginin kaynağı bizim için daha güvenilirdir. Ayrıca artık hemen hemen her firmanın sitesinden e-bülten talep edilebiliyor. Hiçbir kullanıcı güvenmediği bir siteden düzenli olarak bülten almayı tercih etmez.

 Müşteri Hizmetleri

rsz_tablo_2

Bu tabloda, müşteri hizmetlerinde hangi kanalın en çok tercih edildiği vurgulanıyor. Şikayet, ürünler hakkında bilgi alma veya diğer konular hakkında müşteri tercihleri yine Email yönünde. Bir diğer deyişle, müşteriler dertlerini Email vasıtasıyla anlatıyorlar. Son kullanıcının bu konularda Email’i tercih ediyor olması, firmaların da aynı kanal aracılığıyla geri dönüş yapmalarına neden olacaktır.  Bu bağlamda, kurumlar tarafından 2013 yılında Toplu Email servislerine olan talep daha çok artacaktır.

Satın Alım Tercihleri

rsz_tablo_3 Müşterilerin satın almaya yönelmesindeki en büyük etkenin email ve posta yoluyla gelen katalog, broşür gibi yazılı materyallerin olduğunu görüyoruz. Email’in bu konuda teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor desek yanlış olmaz. Email’de link verilebilmesi, online katalog gönderilebilmesi ve tüketicinin ilgi alanına göre kişiselleştirilebilmesi firmalar için tercih sebebi oluyor.

Burada dikkat çeken bir diğer nokta da telefonla yapılan reklam ve pazarlama faaliyetleri. Müşterilere gönderilen Sesli Mesaj, IVR gibi içeriklerin satış yönünde pozitif katkı sağladığını da bu istatistikten anlıyoruz. Yani telefon ve email’in beraber ve birbirlerini destekleyici nitelikte tercih edilebileceğini de düşünebiliriz.

Satış Sonrası Onay Gönderimleri

rsz_tablo_4 Onay ve teşekkür amaçlı gönderimlerde de Email’in önde olduğunu görüyoruz. Email’in diğer alternatiflere göre daha kolay arşivlenmesi ve en önemlisi de gönderilen faturanın çıktısının kolaylıkla alınabilmesi burada da bir fark oluşmasının başlıca sebebidir. Tabi ki email’in görsel zenginliği de yüksek orana sahip olmasında bir etken. Firmalar bu sayede kurumsal kimliklerini istedikleri gibi yansıtıyorlar.

Bu iki tabloda ilgi çeken bir nokta ise internet üzerinden satın alınan bir biletin yine internet üzerinden gönderilmesi talebi oluyor. Bu da tüketicilerin, kendilerine kolaylık sunan bir alternatif olduğu takdirde onu tercih edeceğini ve teknolojiye açık olduklarını gösteriyor.

Araştırma elbette ki her firmanın ve kullanıcının tercihlerini yansıtmıyor. Reklam ve pazarlama faaliyetlerinde odak noktası daima hedef kitledir. Kullanılacak iletişim kanalları da yine ulaşılmak istenen kesime göre seçilecektir. Bu araştırmada dikkat edilmesi gereken şey; kanal tercihlerinde her yaştan müşterinin Email’e olan yatkınlığıdır. Bütün iletişim faaliyetlerinin bilgisayar ortamına taşındığı bir zamanda buna şaşırmak doğru olmaz düşüncesindeyim.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.