cep telefonlarında iletişim nasıl gerçekleşir

Telefonun icadı ve yaygınlaşması ile hayatımızın değiştiği bir gerçek. Her geçen gün, cep telefonlarına olan bağımlılığımız artmakta. Bu da başkaları ile olan iletişimlerimizi cep telefonu üzerinden gerçekleştirmeye zorlamaktadır. Hatta cep telefonu kavramı da eskimeye başladı. Akıllı telefonlar hayatımızda önemli bir yer tutmaya başladı ve gelecekte bir sürü yeni teknoloji bizi bekliyor.

Peki cep telefonları arasında iletişim nasıl gerçekleşir?

Öncelikle normal telefonların nasıl çalıştığını anlayalım.

Normal telefonlar, insanların sesini ses enerjisinden mekanik enerjiye çevirir ve daha sonra elektrik enerjisine çevirip bakır teller üzerinden ulaşmak istediğimiz telefona aktarır. Çevirim işlemi o telefonda tersi olarak çalışır bu sefer. Telefon kullanan her ülkenin tabanı kablo ağları ile çevrilidir. Bu bakır tellerde her telefon için bir numara atayıp, hangi teller üzerinden bağlantı kurulacağını belirleyen bir santral merkezi vardır. Bakır teller arasında yönlendiriciler bulunur ve birçok tel birbiri ile bağlantılı olur. Santral sistemi biz ulaşmak istediğimiz numarayı tuşladığımızda hangi yönlendiriciler üzerinden kapalı bir devre oluşturulacağını belirleyip, karşı telefon meşgul değil ise bu devreyi oluşturur ve iletişime geçmemizi sağlar.

Şimdi de cep telefonuna geçelim.

Cep telefonu nedir? Cep telefonu radyo sinyalleri ile çağrı yapabilen ve çağrı alabilen taşınabilir iletişim cihazıdır. Bu çağrı işlemlerini cep telefonu operatörlerinin sunduğu hücresel ağ sistemine  bağlanarak yapmaktadır.

Aslında cep telefonu iletişimi de sabit telefon gibi bakır tel ağını kullanır. Cep telefonları baz istasyonları ile radyo frekanslarını kullanarak iletişime geçer. Baz istasyonu ise bakır kablolar ile operatörün altyapısına bağlıdır. Radyo frekansları yayımı yaparak hücresel bir yapı oluşturur. Bu hücresel yapı belli bir alan ile sınırlıdır. Bu alan binalar gibi yapılarla azalabilir. Açık bir alanda hücresel alan 5 km yarıçapa kadar büyük olabilir. Şehir içinde ise 2 km yarıçapına kadar düşebilir. Cep telefonları bir baz istasyonuna bağlıyken onun kapsama alanı dışına çıktığında otomatik olarak uygun baz istasyonuna aktarılır. Bu olay, milisaniyeler içerisinde gerçekleştirildiği için telefon kullanıcısı bunun farkına varamaz. Baz istasyonu ile bağlantı kuran cep telefonu daha sonra santral merkezine bağlanır ve santral merkezi tarafından iletişim kurmak istediği telefonun bulunduğu baz istasyonuna ve oradan da cep telefonuna yönlendirilip iletişim kurulur.

Cep telefonlarınız yan yana bile olsa bu işlemlerden geçmek zorundadır. Direkt olarak telefondan telefona, bu işlemlerden geçmeden iletişim kurulmaz.

Kaynak: WikipediaFizikist

 


“Cep Telefonları Arasında İletişim Nasıl Gerçekleşir?” için 5 cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.