pazarlama teknikleri - gönderim testleri

    Geniş bir müşteri portföyünüz var. Bu portföy içerisinde de birçok farklı tipte müşteriniz… Her müşteri, göndereceğiniz içerikten memnun olmayabilir ya da etkilenmeyebilir. Hangi müşterinin nasıl bir içerikten etkileneceğini öğrenmek için gönderimlerinizi test etmelisiniz. Pazarlama teknikleri arasında test yöntemi önemli bir yer tutar.

    Test işleminde farklı yöntemler izlenebilir. Bunlardan ilki, aynı içeriği farklı kişi gruplarına göndermektir. Farklı gruplar oluşturabilmek için müşterinizi iyi tanımalısınız. Müşterilerinizin satın alım tercihlerini, demografik özelliklerini bilmek zorundasınız ki bu kişilerden farklı deney grupları oluşturabilesiniz. Grupları oluşturduktan sonra yapacağınız şey, aynı içeriği bu gruplara göndermektir. Kampanyanızı, daha fazla geri dönüş aldığınız test grubu üzerine kurmalısınız. Diğer gruba da farklı bir içerik sunarsınız, ne tarz içeriklere geri dönüş yapıldığını öğrenirsiniz.

    Test için bir diğer yöntem ise farklı içerikleri aynı hedef kitleye göndermektir. Burada da bir hedef kitle ayrımı yapılır ancak kitlelerin özelliklerine dikkat edilmez; iki grubun da özellikleri benzer olur. İki gruba, birbirinin tamamen zıttı iki farklı içerik gönderilir. Örneğin; SMS gönderiyorsunuz. Bir içerikte “mesaj at, bedava ürünü kap”, diğerinde ise “mesaj at, özel teklifler cebine gelsin” diyorsunuz. Birinde direkt olarak müşteriye bedava ürün veriliyor. İkinci alternatifte ise müşteriye gelecekte özel teklifler sunulacağı vurgulanıyor. Burada test edilmesi gereken konu, müşterinin bedava ürünlere ne kadar çok ilgi göstereceğidir. Çıkabilecek iki sonuç var:

- Müşteriler, bedava ürünlere fazla ilgi göstermez. Bedava ürünlerin, onların gözünde değeri yoktur. Dolayısıyla özel tekliflerle ilgili olan mesaja daha fazla ilgi gösterilir. Bu sonuca göre müşterinize bir şey sunarken, özel hissettirmeniz gerekebilir.

- Bedava ürünler, müşteriler için önemlidir. Müşteri, kampanyaya ve listeye dahil olması karşılığında somut bir sonuç almak ister. Bunun için de verilebilecek en somut şey, bedava bir üründür. Eğer müşterileriniz, bedava ürünlerle ilgili içeriğinize daha fazla ilgi gösterdiyse bundan sonraki süreçte de onlara bu şekilde hediyeler vermelisiniz.

    Yukarıdaki sonuçlar, pazarlama teknikleri belirlenirken size yol gösterici nitelikte olacaktır. Müşteri görüşlerini bilmek altın değerindedir. Bunu da öğrenmenin en iyi yolu, müşteriyle iletişime geçmek, metinlerinizi test etmektir. Test işlemini İletişim Makinesi’nde yer alan her servis için rahatlıkla yapabilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.