Iphone 5, lansmanı ile beraber yeni tartışmaları da gündeme getirdi. 4S’ten sonra çok devrimsel yenilikler göremeyen Apple fanları bile Iphone 5’e soğuk bakıyorlar. Haklı oldukları yerler de var, abartılan noktalar da. Gelin bunları beraber tartışalım. Öncelikle Apple’ın  yenilikçi ve sıradışı olma algısı, her lansman öncesi özellikle sadık müşterilerinde yüksek beklenti yaratıyor. Hak vermemek elde değil. Şimdiye kadar karşılanan bu beklenti; Iphone’un rakipleri güçlendikçe yerini homurdanmalara bırakmış gözüküyor. Mesela diğer ürünlerde kablosuz şarj, yüz tanıma sistemi gibi özellikler Iphone 5’te yok. Var olan özellikleri ile kendi segmentinin en önemli  ismi olmasına karşın; rakiplerin bu gibi yeni ve yaratıcı özelliklere sahip olması elbette tüketici zihninde soru işaretleri yaratacaktır.

Apple yeni Iphone’da, var olanı geliştirerek ilerliyor. En göze çarpan yenilik telefonun boyutları. Rakiplerinin ekran boyutları düşünüldüğünde, önceki modellere göre ekranın büyümesi beklenen bir şeydi. Ama daha büyük ekran isteyenler için diğerlerine nazaran halen ufak. Bana sorarsanız boyut olarak gayet yeterli buluyorum Iphone’u. Son modeli de ideal ölçülerde genişletilmiş. Ekran boyutları tamamen tercihlerle ve kullanım tarzıyla alakalı. Bu açıdan Apple gayet mantıklı bir oran tutturmuş. Kamera kalitesi, işlemci gücü gibi önemli noktalarda da gelişmiş bir cihaz göreceğiz. Özellikle Iphone 5 için çıkacak oyunların görsel kalitesi neredeyse şu anki nesil konsollar kadar iyi. Mobil oyunculuktan haz almasam da sevenler için güzel bir gelişme olmuş.

Apple, Iphone 5 ile akıllı telefonlara devrimsel özellikler ve anlamlar kazandırmıyor olabilir. Hatta rakiplerinden eksik kaldığı noktalar da var. Ama 4 ve 4S farkında olduğu gibi, 5’in de bir diğer versiyonunun çıkacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Tabi ki yeni modeli beklemek; rakip ürünler hali hazırda yeni teknolojilere geçmişken Apple kullanıcılarını sinirlendirebilir. Fakat bu adı geçen yeni teknolojileri henüz çok tanınmıyor. Yani Iphone 5’in satışlarını baltalayacak bir durum söz konusu değil. Ama Apple bir sonraki Iphone modelinde kesinlikle yeni ve devrimsel teknolojileri bize sunması gerek. Hem tüketici zihnindeki algının zarar görmemesi; hem de Steve Jobs’un kemiklerinin sızlamaması için cesur atılımlar yapması şart.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.