turizm sektöründe IVR

IVR servisi, otellerin iletişim ihtiyaçlarını birçok açıdan en iyi şekilde karşılayabilir. Hali hazırda IVR kullanan birçok büyük otel zinciri var. İyi konumlandırılmış bir IVR servisi, bir otelin müşterisiyle olan iletişimini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Turizm sektöründe IVR, rezervasyondan oda servisine kadar tüm aşamalarda kullanılabiliyor.

Turizm sektöründe IVR, en iyi şekilde aşağıdaki örneklerdeki gibi kullanılabilir.

1. Rezervasyon

Otel rezervasyonları tamamen otomatik hale getirilerek hem otel hem de müşterisi için büyük kolaylık sağlanabilir. Örneğin; arayan kişi yurt dışından bile olsa o kişi kendi diliyle karşılanabilir. Inbound (Gelen) IVR servisinin böyle bir özelliği var. Bu özellik, arayan kişiye göre farklı içerik sunabiliyor. Yurt dışından arayan müşteri, odalarla ilgili bilgiyi web sitesinden almış olsun. Dilediği odayı, kendisine sunulan Inbound IVR menüsünden kolaylıkla kendisi için rezerve edebilir. Hatta IVR üzerinden ödeme yaparak ödeme işlemini de aradan çıkartabilir. IVR üzerinden yapılan ödemeler, güvenli ve özel bir hat üzerinden yapılır, sorun yaşanmaz.

Bir diğer senaryoda ise müşteri, otel hakkında hiçbir bilgiye sahip olmasın. Dilerse Çağrı Yönlendirme vasıtasıyla bir operatöre bağlanabilir, dilerse de odalarla ilgili ses kayıtlarını dinleyerek bilgi sahibi olur.

Rezervasyon hakkındaki üçüncü senaryomuzdan bahsedelim. Müşteri, daha önce otelde konaklamış biri. Inbound IVR ile bu müşteri direkt olarak kendi ismiyle karşılanabilir, burada Text to Speech (Metin Seslendirme) özelliği kullanılır. Böylece, ilk kez arayan birine sunulan içerikler bu müşteriye sunulmaz.

2. Otomatik kutlama mesajları

Turizm için IVR uygulamalarında, mevcut müşterilerin hoşuna gidecek bir gönderimden bahsedeğiz. Daha önce otelde konaklamış müşterilerle iletişimi koparmak hata olur. İlerleyen dönemlerde de bu kişilerin sizi tercih etmesini istiyorsanız arayı açmamalısınız. Otele giriş yapılırken kişilerin bilgileri toplanır, sisteme girilir. Dolayısıyla kimin ne zaman doğduğu, oturduğu şehir gibi bilgiler ve en önemlisi de email adresi, telefon numarası vs. otelin veri tabanında mevcuttur. Otelinizden memnun ayrılan bir müşteriye bir de doğum gününde mesaj niye göndermeyesiniz? Outbound (Giden) IVR ile müşterilerinizin doğum günlerinde otomatik olarak kutlama mesajı gönderebilirsiniz. Dilerseniz Outbound IVR, dilerseniz de Sesli Mesaj servisiyle kutlamayı gerçekleştirmeniz mümkün. Pastayı hazırladınız, doğum gününde mesaj göndererek bir de üzerine bir çilek koymuş olursunuz.

3. Oda Servisi

IVR ile oda servisleri de otomasyona dahil edilebilir. Odanızdaki telefonun yanına, oda servisiyle sipariş edilebilecek şeylerin detaylı bir listesini yerleştirirsiniz. Müşteriniz, Inbound IVR menüsünden oda servisiyle ilgili olan kısmı tuşlar, ürün kodlarını tek tek girerek siparişini verir. O noktada ekstra bir personelin tek tek siparişleri not almasına gerek kalmaz, personelinizin verimi artar. Ayrıca müşteriniz de hızlı bir şekilde siparişini vermiş olur. Burada sipariş hızını etkileyen bir diğer nokta da IVR menüsünün ne kadar kullanışlı olduğudur. Arka arkaya farklı şeylerin siparişi için menüyü son derece akıcı bir şekilde kurgulamalısınız.

Daha bitmedi. IVR’ın 7-24 dur durak bilmeden çalışan bir sistem olduğunu söylemedik! Yukarıda saydığımız tüm kullanım alanlarını ve daha fazlasını IVR sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Turizm sektöründe IVR kullanımı, yalnızca oteller için değil, her türden firma için önemli çözümler getirir.

Kaynak: Ivrsworld


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.