Müşteri İhtiyaçlarını Gözeterek Email’den Nasıl Verim Alırsınız?

email ile pazarlama servisi müşteri ihtiyaçlarını gözetmek

Email gönderimlerindeki “spam” kelimesi için yasal bir tanım mevcut. Ama iyi bir pazarlama uzmanı bu tanımla yetinmez. Çünkü spam, müşterilerin gözünde birçok farklı forma sahiptir. Email ile Pazarlama kampanyalarının etkinliğini arttırabilmek ve müşterinin güveninin kazanabilmek için doğru bir strateji izlemek gerekir. Müşterilerin gözünde spam:

- Ummadıkları

- İstemedikleri

- Spam olarak işaretleyebilecekleri

- Daha önceden abone oldukları ancak daha sonra vazgeçtikleri bir Email olabilir.

Peki, müşteriler tarafından spam olarak algılanmayacak bir Email nasıl gönderilir? Gelin şimdi okuyucuların güvenini nasıl kazanacağımızı tartışalım.

Listenizi Güven Kriterine Göre Oluşturun

Müşteri bilgilerine sahip olmanız, gönderimlerinizin spam olarak algılanmasına bir engel değildir. Bunu örneklerle açıklayalım:

- Bir fuara katıldınız. Güzel bir standınız var ve bu standınızda birçok ziyaretçi ağırladığınız. Ziyaretçiler ile yaptığınız konuşma sonrasında form, kartvizit ya da başka yollarla iletişim bilgilerini aldınız.

- Bir iş görüşmesine gittiniz ve yetkili kişinin kartvizitini aldınız.

Yukarıdaki örneklerle edindiğiniz iletişim bilgileri, sizin Email kampanyanız için uygun veriler değildir. Çünkü o kişilerin yalnızca iletişim bilgilerini aldınız, pazarlama amaçlı gönderimler için izin almadınız. Bu yüzden, bilgilerini yukarıdaki metotlarla aldığınız müşterilere pazarlama maksatlı içerik yollamak doğru olmaz.

Bunları yapmak yerine, etkinliği kanıtlanmış olan yöntemler uygulayın:

- Müşterinizin “Benim kazancım ne?” sorusunu sormaya gerek kalmadan bu soruya cevap verin. E-bültene abone olmak isteyen müşteriler, neden abone olmaları gerektiğini açık ve net bir şekilde bilmeli. Kısacası, onların ihtiyaçlarını ön planda tutun, kendi ihtiyaçlarınızı değil.

- Müşterinize ne tip içerikler göndereceğinizi açık bir şekilde belirtin. Güncelleme, teklif, haber, indirim çeki, tavsiye gibi içeriklerden hangilerini alacaklarını bilsinler.

- Gönderim frekansınız hakkında bilgi verin.

- Müşterinize seçenek sunun. Tüm bültenleri mi almak istiyorlar? Yoksa ilgi alanlarına hitap edenleri mi? Kişiselleştirmek daima etkilidir.

Beklentileri Karşılayın

Her bir Email gönderimini, iki taraf arasında yapılan bir antlaşma olarak düşünün. Bu antlaşma, müşteriniz e-bültene dahil olduğunda ve siz de “Hoş Geldiniz” diyerek yanıtladığınızda başlar. Müşteriye gönderilen mail, tamamen müşterinin istediği içerik ve zamanda kendisine ulaştırılır. Buradan alınan veriyle beraber Email ile Pazarlama stratejisi tekrar gözden geçirilir ve daha iyi içerikler hazırlanır. Eğer müşteriniz son trendleri öğrenmek istiyorsa ona satış içerikli Email’ler göndermeyin. Müşteriniz size iletişim bilgisini veriyorsa ona almak istediği içeriği göndermelisiniz.

Burada dikkat edilecek bir konu daha var. Müşteriniz, yeni ürün ve servisler hakkında bilgi almak istiyor olabilir. Ancak, bu kesinlikle satın alacak demek değildir, bu şekilde bir beklentiye girmeniz doğru olmaz.

Çeşitlilik, Hayatın Tadı Tuzudur Ama Email İçin Kötü Etkileri Olabilir

Müşterilere ne gibi içerikler göndereceğinizi söylemek bir adımdır. Bu adımı, tutarlı bir şekilde devam ettirmek gerekir. Tutarlılık, frekansta, zamanlamada ve içerikte tutarlılık anlamına gelir. Örneğin; müşteriniz e-bültene 18:30’da abone oldu. Şöyle bir çıkarım yapabiliriz: Bu kişi, bu saatte Email kutusunu kontrol ediyor veya internette dolaşabiliyor. Siz de bu saat civarında kendisine Email ile Pazarlama içeriği gönderebilirsiniz.

Frekans ise sektörden sektöre farklılık gösterir. Birçok perakendeci günlük olarak Email gönderir. Eğer farklı bir sektördeyseniz haftalık ya da aylık Email gönderimleri de işinizi görebilir. Eğer müşteriniz, günlük olarak gönderdiğiniz Email’lere fazla ilgi göstermiyorsa bunu haftalık olarak düzenleyebilirsiniz. Bu hareket, Email ile Pazarlama çabanızın spam olarak algılanmamasına yardımcı olacaktır.

Email ile Pazarlama, tamamen müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir servistir. Frekansı, içeriği ve zamanlamayı müşterinin belirlemesi gerekir. Çünkü gün içerisinde onlarca Email alıyoruz ve bir insanın hepsini okuyacak vakti de olmuyor. Bu yüzden yalnızca kendisine fayda sağlayacak içeriklere dikkat ediyorlar, algıları o yöne doğru eğiliyor. Eğer siz de müşteri faydasını ön planda tutarsanız, Email ile Pazarlama çalışmalarınızın, müşteri tarafında spam olarak algılanmasının önüne geçersiniz.

Kaynak: Inc


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.