perakende ana

Perakende sektörü asla bitmeyecek ve sürekli olarak çağa ayak uyduracaktır. Birçok farklı sektörün ortak noktasıdır diyebiliriz perakende için; otomotiv, gıda, elektronik vb. sektörlerin tümü için vazgeçilmez bir unsurdur.

Perakende çağa ayak uyduracak dedik. Müşteri ve firma arasındaki ilişki de bu gelişim ve değişimden nasibini alacaktır. Artık bir müşteriye ulaşmak için tek bir kanal mecburiyeti yok. Bu da perakende sektöründe yer alan firmaların farklı stratejiler üretmelerine yol açıyor.

Çoklu kanal stratejileri aslına bakarsanız firmalar için ek maliyet demek. Ancak, bu sayede yaratıcı çalışmaların önü de açılıyor ve firmalar daha fazla müşteriye ulaşıyorlar. Örneğin; eskiden yalnızca TV, radyo, gazete vardı. Artık Sesli Mesaj var, IVR var, SMS var, Email var, İletişim Makinesi var, web var, PC var, tablet var, akıllı telefon var, akıllı telefonun içinde gazete uygulamaları var, bulut teknolojisi var… Kısacası bu şekilde birçok “kanal” sayabiliriz arka arkaya.

En çok kullanılanları sayalım şimdi.

Perakende - Çoklu Kanal

Web siteleri: Firmaların yüzü artık web siteleri olmaya başladı. İlerleyen dönemde de web sitelerinin önemi katlanarak artmaya devam edecek. Bu yüzden, perakende sektöründe yer alan bir firmanın web sitesini geri plana atması düşünülemez.

Arama motorları: Rekabetin kızıştığı noktalardan birisi. Web sitesine ziyaretçi çekebilmek ve dolayısıyla satışları arttırabilmek adına arama motorlarında üst sıralarda yer almak her zaman kazançlıdır.

Mobil: Telefonların, reklam ve pazarlama için anlamını binlerce kez vurguladık. Her türlü iletişim kanalı artık telefonlar üzerinden kullanılabiliyor. Internet Faks, Email, Sesli Mesaj, IVR, SMS, mobil siteler, oyunlar vs. derken mobil cihazlar tam bir tanıtım cennetine dönüşüyor. Dolayısıyla perakende sektörü için de ürünlerini ve hizmetlerini tanıtabilecekleri harika bir alternatif ortaya çıkmış oluyor.

Mağazalar: Perakendenin kalbidir ve var olduğu sürece de mağazaların önemi değişmeyecektir. İnternetten alışveriş her ne kadar ivme kazanmış olsa da; ürünü mağazalarda deneyerek almanın güzelliğinin yerini hiçbir şey tutamaz.

Sosyal ağlar: Viral etki ve müşteri - firma arasında daha güçlü bir bağ kurulabilmesi için sosyal ağlar da gelecek dönemde etkisini hissettirecektir. Sosyal ağlar ayrıca diğer mecralarda uygulanamayan reklam ve pazarlama fikirleri için uygun mecradır.

Saydığımız mecralar arasında lokomotif olarak görebileceğimiz alternatif büyük ihtimalle mobil olacaktır. Öyle ki mobil, mağazalar dışındaki tüm kanallara erişim imkanı sağlar. Mobil pazarlama için etkin çözümler sunan İletişim Makinesi, gelecekte de perakende sektörü için güçlü bir platform olmaya devam edecek.

Kaynak: Marketingtechblog.com


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.