ücretsiz hatlar

Barack Obama, seçim döneminde birçok farklı iletişim kanalını kullandı. Sosyal medya ve sesli iletişim servislerinden sonuna kadar yararlanan Obama, bu yatırımının karşılığını en yakın rakibine fark atarak aldı. Ülkemizde ücretsiz hat olarak bilinen numaralar, Obama’nın seçim kampanyasında önemli yer tuttu. Ücretsiz hatlar, Türkiye’de de kendisine geniş bir kullanım alanı bulabilir.

Ücretsiz hat kullanımı, Obama’nın destekçileriyle olan iletişiminde büyük avantaj sağlamış. Obama, bu yöntemle bağış toplamış, yeni destekçiler kazanmış ve mevcut projeleri hakkında seçmenlere detaylı bilgi verme şansına erişmiş. Yani halkın Obama’ya ulaşabileceği bir numara, seçimi kazandırmış.

Konuyu Türkiye’ye uyarlayalım. Türkiye’de ücretsiz hatlar ile neler yapılabilir? Biz buna kısacası Seçmen Hattı diyebiliriz. Seçmenler, bu hattı aradıklarında bir ücret ödemezler, yani onlara ücretsiz olarak bilgi verilir.

Seçim sürecinde gerek siyasi partiler, gerekse de belediye başkan adayları yoğun bir bilgi trafiği içine girer. Bu trafik içindeki temel amaç, seçmeni ikna etmektir. Seçmenlere ulaşmak için adaylar ve partiler zaten birçok çalışma yapar. Broşür bastırılır, miting düzenlenir, mahalle gezileri yapılır, SMS ve Email gönderilir. Bütün bunlar, gerekli ve seçimi kazanmak için gerekli hamlelerdir. Yalnız tüm bu çalışmalarda ortak bir nokta var: Partiden veya adaydan, seçmene giden bir bilgiden bahsediyoruz, seçmenin kurmak istediği iletişimden değil. İşte Seçmen Hattı da tam olarak bu ihtiyacı karşılar. Ücretsiz hatlar sayesinde seçmenlere geniş bir içerik sunulabilir. Seçmen görüşleri alınabilir, anket uygulanabilir, seçmenlerden ses kaydı alınır, projeler dinletilir, gönüllü olmak isteyen seçmenlere bir iletişim imkanı sunulur… Bütün bunlar gibi farklı çalışmalar için ücretsiz numaralar doğru tercihtir.

Peki, bu hatlar nasıl kullanılır? Bu hatları kullanmak için en ideal yöntem Inbound (Gelen) IVR servisini kullanmaktır. Tamamen internet üzerinden çalışan bu servis, seçim dönemlerinde sık sık hareket halinde olan partilerin ve adayların rahatlıkla kullanabileceği bir yapıdadır. Inbound IVR’ın tüm kontrolü, bir web sitesi gezer gibi tarayıcı üzerinden gerçekleştirilir; seçmenlerin bıraktığı geri bildirimler anlık olarak izlenebilir.

Seçimleri kazanmak zor, yapılan birçok çalışma var. Tüm bu çalışmaları destekleyecek, seçmenin nabzını tutabilecek bir alternatif olan Inbound IVR, adayları bir adım öne taşıyacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.