Steve Jobs’ın, biyografisini yazması için defalarca ricada bulunduğu ve sonunda bu teklife boyun eğen Walter Isaacson’a söylediği şu cümleler, bu tespitin açıklayıcısı sanki: “Bazıları ‘Müşterilere istedikleri şeyi verin’ diyor. Bizim işimiz müşterilerin ne isteyeceklerini onlardan önce bulmak. İnsanlar ne istediklerini, ancak onlara gösterdiğin zaman bilirler. Pazar araştırmalarına asla güvenmem. Bizim işimiz henüz sayfada olmayan şeyleri okumaktır.”

Bu yüzden Apple, bir ürün geliştirirken focus grup oluşturup bunlar üzerinde araştırma yapmıyor. Aslında bunun sebebi insanların, ne istedikleriyle alakalı çok da bilgili olmaması. Onlara ”sen bunu istiyorsun” diye söylemek gerekli. Steve Jobs’ın tuhaf bir yeteneği var: İhtiyacımız olduğunu bilmediğimiz cihazlar üretiyor ve sonra onlarsız yaşayamıyoruz. Apple’ın bu başarısının altında yatan en büyük özelliğinin de bu olduğu düşünülüyor. Apple insanlara hiç düşünemeyecekleri ürünler sunup, aslında onların bunu istediklerine ve ihtiyaç duyduklarına inandırıyor. Bu başarısıyla da Apple teknik özelliklerinden çok pazarlama stratejisiyle gündeme geliyor.

Apple, ortaya koyduğu ürünleri öyle bir pazarlama stratejisiyle sunuyor ki insanların aslında hiç düşünmediği ve ihtiyaç duymadığı bir ürünü onların hayatının vazgeçilmezi haline getirebiliyor. Zaten yapılan araştırmalar da Apple ürünlerini kullanan kişilerin çok büyük bir kısmının aslında buna ihtiyacı olmadığını, sadece istedikleri için bu ürünlere yöneldiklerini göstermiştir. Bu yüzden Apple için “Teknoloji harikası mı yoksa pazarlama şaheseri mi?” tartışmaları büyük bir hız kazanmıştır. iPad ilk tanıtıldığında kesinlikle gereksiz olduğunu düşünen kişiler bile yapılan etkileyici pazarlama stratejisi sayesinde, aslında hiç ihtiyaçları olmayan bu ürünün gerekli olduğunu düşünerek satın almaya başladılar.

Apple kullanıcıları ürünlerin bazı özelliklerinden şikayet etse de Apple’dan uzaklaşamıyorlar. Araştırmalar aslında Apple’ın prestij kaynağı olarak görülmesi sebebiyle tercih edildiğini, aynı özelliklere sahip çok daha düşük fiyatlı ürünlere de ulaşılabileceğini göstermiştir. Bu sonuçlar da Apple’ın pazarlama stratejisinin ürün özelliklerinin önüne geçtiğini net olarak ortaya koymuştur.

Apple’ın 2012 yılının yarısına kadar olan satış rakamları göz önüne alındığında bu yılın Apple yılı olacağı konusunda bir çok uzman hemfikir. Kimine göre teknik özellikleri, kimine göre ise pazarlama stratejisiyle bu başarıyı yakalayan Apple’ın sonraki dönemlerdeki ürünleri merakla bekleniyor.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.