Telefonlarımızı nasıl kullanıyoruz

İngiliz GSM operatörü 02’nin 2000 kişiye yaptığı anket çalışmasında bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Sonuçlara göre, akıllı telefonlar en çok internette sörf amacıyla kullanılıyor. Akıllı telefonların sadece kişisel haberleşme aracı olmaktan çıkması, mobil pazarlama alanındaki yaratıcı çalışmaların sayısını arttıracaktır.

İnternetin ne kadar önemli bir kavram olduğunu bu anket sayesinde de görüyoruz. İhtiyaçtan doğan icatlara verilebilecek en güzel örneklerden biridir bana göre. Ayrıca kişisel bir iletişim aracı olan telefonlarda, sosyal ağlara olan talep de doğal olarak yüksek oluyor.

Telefon aramalarına, elektronik postalara ve SMS’lere ayrılan süre birbirine yakın gözüküyor. Bu üçlünün artık daha çok iş amacıyla kullanıldığını düşünüyorum. Eskiden telefon aramalarına ve mesajlaşmaya saatler harcanırdı. Ama internetin ve sosyal ağların yaygınlaşmasıyla insanlar bireysel görüşmelerini artık Facebook ve Twitter gibi mecralardan gerçekleştiriyorlar. Bu yüzden de telefonla görüşmeye, mesaj göndermeye veya email üzerinden yakın çevreleriyle haberleşmeye pek ihtiyaç duymuyorlar. Ama kurumsal gönderimlerde SMS’in, email’in ve telefonla aramanın önemi hala çok yüksek. Zira bu üçlü, kurumlara, pazarlama faaliyetlerinde direkt olarak müşteriye ulaşma şansı tanıyor; birebir iletişim kurulmak istenildiğinde, internet ya da sosyal ağlara göre çok daha etkinli sonuçlar verebiliyor.

Tabi ki burada önemli bir nokta da var; kullanıcıların, internete genellikle yoldayken bağlandıklarını düşünüyorum. Otobüste, vapurda çevreme bakındığım zaman gördüğüm manzara da buna kanıt olarak gösterilebilir. Herkesin elinde akıllı telefon var ve büyük oranda internette geziniyorlar. Telefonu müzik dinleme aracı olarak kullanan kişiler olsa da (kendimden biliyorum) sörf amacıyla kullananlar çoğunlukta. Kişilerin günde ortalama yarım saat veya 1 saat yolculuk ettikleri düşünüldüğünde ankette çıkan sonuç pek şaşırtıcı durmuyor. Bu savımı, ofis ve ev ortamında genelde bilgisayar kullanılmasıyla da destekleyebilirim.

Tabloda görüldüğü gibi telefonlar artık sadece görüşme amacıyla kullanılmıyor. İnovasyon çalışmaları sonucunda artık bilgisayarda ne yapıyorsak telefonlarımız da aynı yeteneklere sahipler. Cep telefonlarının adı değişti; “akıllı telefon” oldular. Ancak görünen o ki gelecekte “telefon” kelimesinin yerine başka bir kavram kullanmak zorunda kalacağız.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.