3-mistakes

Yazımızın ilk bölümünde (22 Temmuz’da yayınlanan ilk bölüm için buraya tıklayınız), mobil pazarlama, mobil ağ ve mobil cihazlar üzerine farklı noktalara değinmiştik. İkinci bölümde ise mobil pazarlama kampanyalarında ve stratejilerinde yapılan 3 temel hatayı vurgulayacağız.

Hata 1: Mobil kullanıcıları PC kullanıcısı olarak düşünmek

Mobil kullanıcılar, yıllık raporunuzu incelemek ya da sitenizin bütün kademelerinde dolaşmak istemezler. İyi bir müşteri deneyimi yaratabilmek için mobil sitelerin ne gibi ihtiyaçları karşılamak zorunda olduğunu bilmek gerekir:

-Mobil sitelerde faydalı ve pratik bilgiler bulunmalı -Dışarıdayken ya da hareket halindeyken kullanabileceğiniz servislere erişilebilmeli -Mobil siteler etkinlik ve işlevlere göre kategorize edilmeli.

Binlerce kelime ve büyük imajlar, sitenizin yavaş açılmasına sebep olur. Ayrıca çok fazla tıklama gerektiren menüler de kullanıcı deneyimi için kötü bir etki yaratır.

Mobil sitenizde seçenekleri kısıtlayın, yalnızca mobil kullanıcıları ilgilendirecek menüleri ve yönlendirmeleri barındırın. Böylece kullanıcı deneyimini daima iyi seviyede tutarsınız.

Hata 2: Mobil cihazların kısıtlamalarını göz ardı etmek

Kullanıcıların kafasını karıştırmak için en kolay yol, mobil cihazlara PC gibi davranmaktır, bu hata da mobil pazarlama kampanyalarını baltalar. Telefonlar, bilgisayarların yapamadığı birçok şeyi yapabilir ancak belli kısıtlamalar vardır ki pazarlamacıların asla unutmamaları gerekir:

Ekranlar daha ufaktır Ne kadar gelişmiş olsa da, en iyi akıllı telefonun ekranı bile PC ile boy ölçüşemez. Bu yüzden her bir pikselin değerini bilin.

Mouse yoktur Ekranı yukarı aşağı kaydırmakta bir sorun yok ancak ekranda dolaşmak hiç eğlenceli değildir.

Yazıcı yoktur Evet akıllı telefonlar yazıcıya çıktı da gönderebiliyor ancak sokakta yazıcı bulunamayacağını unutmayın. Yani müşterinizden çıktı almasını zorunlu kılacak şeyler istemeyin.

Klavye olanakları kısıtlıdır Bilgisayarda gerekirse sayfalarca form doldurulabilir. Ancak telefonda uzun metinleri yazmak tam bir işkencedir. Formları, olabildiğince kısa tutmanız gerekir.

Bant genişliği kısıtlı olabilir  Mobil ağlar hızlı gelişiyorlar ancak her ağın ve telefonun bant genişliği bir değil. Metinleri ve imaj büyüklüklerini, mümkün olduğunca (kaliteyi de düşürmeden) ufak tutmaya gayret edin.

Mobil veri ücretlerine dikkat! Müşterinizin interneti kotalı olabilir. Kotasını fazla harcamayacak bir web sitesi hazırlamanız, müşteri memnuniyeti açısından son derece önemlidir.

Hata 3: Mobil cihazların marifetlerini göz ardı etmek

Telefonların, bilgisayarların yapamadığı şeyleri de yaptığını söylemiştik. Bilgisayarlar da telefonlar da farklı yeteneklere sahipler. İyi bir pazarlama uzmanı, mobil cihazların yetenekleri keşfetmiş olandır. Mobil pazarlama, telefonların ve diğer taşınabilir cihazların bu özel yetenekleri sayesinde yükselişini sürdürüyor.

Bu bir telefondur ...Outbound IVR ya da Sesli Mesaj gönderebilirsiniz.

Bu bir fotoğraf makinesidir ...müşterileriniz düzenlediğiniz fotoğraf yarışmalarına katılabilirler.

Bu bir kameradır ...markanızla ilgili kısa filmler çekebilir ve içerik pazarlama faaliyetlerinize katkıda bulunabilir.

Bu cihaz SMS gönderebilir ...yani SMS’in sağladığı bütün avantajlardan yararlanır.

Bu cihaz, bulunan mekanın farkındadır ...müşteri kapsama alanına girdiği an, mekana özel fırsatları ve indirimleri sunabilirsin.

Bu bir mikro ödeme aracıdır ...birçok farklı ödeme yöntemini destekler.

Bu cihaz Email gönderebilir ...aynı zamanda Email de alabilir elbette. Yani Email ile Pazarlama servisiyle müşterinize ulaşabilirsiniz.

Bu bir müzik çalardır ...müşterilerinize müzik, zil tonu vb. içerikleri hediye edebilirsiniz.

Bu bir video oynatıcıdır ...reklam çalışmalarınızı müşterilerinize izletebilirsiniz.

İletişim Makinesi servislerinden tam verim alabilmeniz için, mobil pazarlama konusunda doğru stratejileri belirlemeniz gerekiyor. Doğru stratejiler için, elimizden geldiğince size yaratıcı fikirler sunmaya devam edeceğiz.

Kaynak: Mobithinking.com


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.