Sosyal medyanın önlenemez yükselişi, son zamanlarda medya ve pazarlama üzerine yazılmış birçok haberin başlıklarına da konu oldu. Bu başlıklardan tabi ki en çok konuşulanı sosyal medyanın e–ticaret üzerindeki etkisi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurumunun açıkladığı rapora göre 2011 yılı sonu itibari ile internet abone sayısı ülkemizde 14 milyonu geçmiş, buna göre toplam internet abone sayılarının yıllık büyüme oranı %62,8 olarak hesaplanmıştır. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve gün geçtikçe büyümesi ile birlikte sosyal ağ kullanımı da artmıştır. Tablo bu şekilde iken firmaların sosyal medya platformunda bulunması kaçınılmazdır.

Hızlı ve kolay ulaşılabilme, bilgiyi doğrudan aktararak takip edilebilir olma, anlık geri bildirim gibi saymakla bitiremeyeceğimiz faydalar günümüzde özellikle facebook, twitter gibi sosyal ağları, güçlü ve gözde satın alma platformları haline getirmiştir.

Markafoni.com Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra’nın “Hedef kitlesi öncelikli olarak internet kullanıcıları olan e-ticaret siteleri için sosyal medyada var olmak, gereklilik olmaktan öte zorunluluk haline geldi” cümlesi e-ticaret firmalarının üzerindeki sosyal medya etkisini çok iyi kanıtlamaktadır.

Firmalar, Sosyal Medya’yı marka bilinirliğini yaygınlaştırmak ve etkileşimi arttırmak için benimsedi. Peki, bu platformları kullanırken nelere dikkat edilmeli? Sosyal medya ağlarında sadece mesaj yaymak ve takipçi toplamak etkin iletişim için ne kadar yeterli?  E-ticaret firmalarının bu platformda yalnızca yer almaları yeterli görünmemektedir. Firmaların markalarının tanıtımını yaparken, Sosyal Medya’nın pazarlama iletişimi stratejileriyle değerlendirmesi gerekmektedir. Gittigidiyor.com Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kayaman “Takipçi sayımızı artırmayı arzuluyoruz, ancak bir diğer konu da bu mecralarda takipçilerimizle kurduğumuz etkileşimin oranı ve kalitesidir. Tek başına takipçi sayısının anlamlı bir veri olduğunu düşünmüyoruz” diyerek sosyal ticaretteki etkin iletişimin önemini vurgulamaktadır. Sosyal medyanın hiç şüphesiz e-ticaret firmaları üzerinde bir etkisi mevcut. Fakat bu platformların kullanım şeklinin firmalar için taşıdığı riskler de üzerinde tartışılması gereken başka bir konu.


“Sosyal Medya’nın E-Ticaret Üzerindeki Etkisi” için bir cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.