alacak takibi için iletişim teknolojilerinin rolü

Alacak takibi ve borcun tahsilat süreci daima sancılıdır. Hem borçluya ulaşmak zordur, hem de ulaştıktan sonraki ikna süreci… Yani süreç tek bir aşamada bitmez, sabırlı olmayı gerektirir. Bu süreci layıkıyla alt edebilen firmalar da yok değil. Büyük bir bölümünün ortak özelliği teknolojiden yararlanmaları, yani Outbound IVR kullanmaları.

California Republic Bank, alacak takibi için yazılan başarı hikayelerinden birinin baş rolünü üstleniyor. Bankanın oto finans bölümü, araç kiralarından doğan borçların tahsilatı için daha iyi bir çözüm arayışına giriyor. Banka direkt olarak kira işlemleriyle ilgilenmiyor; bu işlere anlaşmalı olduğu oto kiralama firmaları ve bayiler bakıyor. Ancak, işin tahsilat kısmında banka devreye giriyor. Buradaki süreci iyi yönetebilmek amacıyla mevcut çözümleri gözden geçiriyorlar.

CRB, aradığı çözümü Outbound IVR ile buluyor. Çağrı merkezindeki arama sayısını arttırmayı hedefleyen banka, bunu, kişi başına günde 20 arama artışı ile gerçekleştiriyor. Bankanın burada en çok hoşuna giden şey, ekstra bir donanım kurulumuna ihtiyaç duymamak. Yani bulut bilişimin nimetleri, bankanın da işini bir hayli kolaylaştırıyor. Operatör başına 1 ya da 2 saatlik artışın yanında, günlük arama sayısı da 450’ye ulaşıyor. 450 aramanın önemli bir bölümü de aranan kişiler tarafından yanıtlanıyor.

Ocak 2013’ten beri Outbound IVR kullanan banka, birçok masraftan kurtuldu ve borçlulara binlerce hatırlatma amaçlı arama gerçekleştirdi. Bu aramalar sayesinde de çok yüksek sayıda tahsilat oranlarına erişildi ve alacak takibi için aldıkları dosyaların büyük bir bölümü kapatıldı.

Banka yönetiminin beğendiği bir diğer özellik ise servisin hiçbir eğitime ihtiyaç duymaması oldu. Operatörler gerek servis sağlayıcının sunduğu arayüzden vasıtasıyla kolay bir şekilde aramaları gerçekleştirdi.

Bu örnekte görebileceğiniz gibi, IVR servisi alacak takibi sürecinde kurumlara büyük avantajlar sağlıyor. Yalnızca oto finans değil, her sektör için bu örneği rahatlıkla verebiliriz. Sürekli üzerinde durduğumuz konu olan hukuk büroları da bu örneklerde başı çekecektir.

Türkiye’de icra takibi yapan birçok hukuk bürosu var. Ve borçlularla iletişimde ne gibi sorunlar yaşandığını da iyi biliyoruz. Yukarıda saydığımız özelliklerin tümüne birden sahip olan İletişim Makinesi varken, alacak takibindeki iletişim çözümleri için uzaklara gitmenize gerek yok.

Kaynak: Callfire


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.