İzinli pazarlama anısı

İzinli pazarlama, özellikle müşteri tarafından memnuniyetle karşılanan bir pazarlama anlayışı. Müşteriye değer verildiğini hissettiren ve yalnızca kendisinin ilgilendiği konularda mesaj gönderilmesine izin verdiği bir yöntem.

Bir izinli pazarlama anısından bahsedelim. Bir pazarlama uzmanının telefonu çalıyor ve ekrana baktığında tanımadığı bir numarayı görüyor. Cevap verdiğinde, sahip olduğu kredi kartı firmasının, çağrı merkezindeki bir personel ile konuşmaya başlıyor.  Çağrı merkezi, pazarlama uzmanına bir tekliflerinin olduğunu ve izin verirse teklifi hızlı bir şekilde anlatmak istediğini söylüyor. Pazarlama uzmanı bu yaklaşımı son derece makul buluyor çünkü bu şekilde davranmayan birçok firma var.

Birçok firma bunu yapmıyor çünkü “bu kişi benim müşterim, ben istediğim şekilde satış ve pazarlama içeriklerimi sunabilirim” düşüncesinde. Kredi kartı firmasının farklı ve müşteriye değer veren yaklaşımı elbette memnuniyetle karşılanıyor. Müşterinin iznini ve müsait olup olmadığını sormak çok ince bir davranış, bunu biz de kabul ediyoruz. Kısa süreli değil, uzun süreli ve sağlam bir firma - müşteri iletişimi için bu çeşit ufak ama etkili farklılıkların olması gerekiyor. Ayrıca, kendi müşterisinden bile izin alan bir firma, müşterisinin korkmadan gelecek teklifi dinlemesini de sağlıyor. Yani bu yaklaşım, hem firmanın teklifini iletebilmesini, hem de müşterinin, belki de çok işine yarayabilecek bir kampanyadan ya da fırsattan faydalanmasını sağlıyor. Zaten teklif hakkında bilgi verme süresinin çok sürmeyeceği en başta belirtildiği için müşteriler, çok meşgul bir anlarında değillerse dinlemek istiyorlar.

Konuyu bir de çağrı merkezi personeli için ele alalım. Her aradığı kişiden “hayır “ yanıtı alan bir çalışan ile çoğu aramasını başarılı olarak kapatan bir çalışanın motivasyonu aynı olamaz. İzinli pazarlama, bu konuda da fayda sağlıyor.

İzinli Pazarlama birçok farklı kullanım şekline sahip. Her firma kendi çalışma prensibine göre İzinli Pazarlama’yı uyguluyor ve müşteri ilişkilerinde kademe atlıyor. Elbette, belirli kısıtlamalar ve kanunlar çerçevesinde bu anlayış sürdürülse de, firmalar, farklılık yaratma adına daha “nazik” yaklaşımlar sergileyebiliyor. İzinli Pazarlama ülkemiz için yeni bir kavram. İletişim Makinesi olarak, bu konuda da içerik desteğimizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Kaynak: Businesspundit.com


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.