cloudcomputing

Son yıllarda etrafımızda sıkça duyduğumuz bir şey bulut bilişim. Hakkında bazılarımızın detaylı bilgisi olmasına rağmen birçoğumuzun aslında pek bilgisi olmadığı bir kavram. Peki nedir bulut bilişim?

Bulut bilişim veya işlevsel anlamıyla Çevrim İçi Bilgi Dağıtımı (Kaynak) ; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel addır. Aslında bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir. Eskiden firmalar ve kullanıcılar kendi özel ağları ile haberleşme ve paylaşım içerisindeydi. Günümüzdeyse gelişen teknoloji sayesinde mobil cihazlar ortaya çıktı ve internet herkesin her yerden erişebileceği hale geldi. Bunun sonucunda internet üzerinden bilgi paylaşımı çok doğal karşılanan bir kavram oldu. Bulut bilişim,verilerin bilgisayarın sabit diskinden ziyade çevrim içi bulutlarda kullanılmasını öngörmekteydi. Fakat şu an bulut bilişim daha fazlasını sunabilmektedir.

Bulut bilişimin bizlere sunduğu bir çok hizmet vardır. Fakat hem teknik olarak az bilinmesi hem de insanlara tanıtan kişilerin farklı algılarla bu hizmeti sunması bir çok yanlış anlaşılmaya sebep verdi. Bunları belli maddelerde sıralayabiliriz.

Bulut Bilişim Verilerimi İnternette Depolayacak: Birçok kişi verilerinin internette paylaşıldığı fikrine ulaştığından dolayı  kendi gizliliğinin önemi düşünerek bulut bilişimden kaçınır. Aslında bulut bilişimin yedekleme hizmeti, bu hizmeti sağlayan firmanın veri bankalarında verilerimizin depolanmasıdır. Bu verilerinize, sizin yetkiniz dahilinde internet bağlantısı olan her yerden erişebilmenize olanak sağlar.

Bulut Bilişim Sadece Yedeklemeye Yarıyor: Bilinen en büyük yanlış bilgilerden biridir. Aslında bunun sebebi biraz da bulut bilişim tanıtımcılarından kaynaklanıyor. Sanki bulut bilişim yedeklemeden ibaret gibi bir izlenim oluşturuyorlar. Aslında bulut bilişim hizmetleri 3 modelleme ile tarif edilir.

1-      Altyapı Hizmeti (IaaS)

Bu en temel bulut hizmet modelinde, bulut sağlayıcıları, sunucuları, fiziksel veya sanal makinalar olarak sunarlar. Sanal makinalar hipervizör tarafından konuklar gibi çalıştırılırlar, örneğin Xen veya KVM.

2-      Platform Hizmeti (PaaS)

Platform hizmeti(PaaS) modelinde, bulut sağlayıcıları genellikle işletim sistemi, programlama dili yürütme ortamı, veri tabanı ve web sunucularını içeren bir bilgi işleme platformunu dağıtmaktadır.

Uygulama geliştiricileri bir bulut platformunda kendi yazılım çözümlerini satın alma masraflarını, zorluklarını çekmeden ve temelinde bulunan donanım ve yazılım katmanlarını yönetmesine gerek olmadan geliştirebilir ve çalıştırabilir.

3-      Yazılım Hizmeti (SaaS)

Bu modelde, bulut sağlayıcıları bulutta uygulama yazılımını yüklemeyi ve işletmeyi yapar, bulut kullanıcıları bulut hizmeti alanlardan yazılıma erişirler. Bulut kullanıcıları uygulamanın üzerinde çalıştığı bulut altyapısı ve platformunu yönetmezler. Bu sayede uygulamanın bulut kullanıcısının kendi bilgisayarında kurulu olma ve çalıştırılma gereği kalmamış olur.

Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Bulut_bili%C5%9Fim

Bu modellemelerden anlayabileceğimiz gibi bulut bilişim bir çok hizmet sağlamaktadır. Asıl hedef ise bilginin dünyanın her noktadan erişebilirliğini sağlamak, iş akış sürecini hızlandırmak ve bir çok firmanın bu hizmetlerden yararlanabilmek için gerekli altyapı zahmetini ortadan kaldırmak.

Bulut Bilişim Sadece Para Tasarrufu Sağlar: Diğer bir en bilinen yanlış bilgi ise firmalar bulut bilişime geçtiklerinde hemen para tasarrufu sağlaması düşüncesinde olmasıdır.. Elbette firmalar belli otomasyonlarla kaynaklarını daha verimli olarak kullanıp tasarruf yaparlar ama bulut bilişimin tek getirisi bu değildir. Bunun dışında bir çok avantajı bulunmaktadır. Müşterilerinizle yüz yüze görüşmelerinizde toplantı evraklarınızı bulut üzerinden sunduğunuzu düşünün. Tek bir noktaya bağımlılığınız azalacağı gibi firma içerisinde sisteminiz her noktadan kullanılabilir hale geldiği zaman iş akış sürecinizin hızlanmasıyla tasarruf edeceğiniz zamanı ve emeği düşünün. Bunların yanında para tasarrufu aslında ikinci planda kalır.

Özel Bulut, Şirket İçerisinde Olmak Zorunda: Bir çok şirket özel bulut denilince firmadaki veri merkezinde özel bulut alanı oluşturulmasını anlıyor. Oysaki ortak bulut alanında şirketlere özel bulut alanı tahsis ediliyor. Bu sayede bakım ve yönetim gibi özel masraflardan kurtulabiliyorlar. Hem bakım masrafı ve zamanı size kalıyor hem daha verimli bir çalışma kazanıyorsunuz.

Veri Sunucuları Bulut Bilişimden Daha Güvenli: Bir diğer yanlış bilinen ise firmanın veri sunucularına göre bulut bilişimin daha güvensiz olduğu düşüncesidir. Aslında kıyaslama yaptığımız zaman bulut bilişim daha güvenli olabiliyor. Verileriniz hizmeti veren firmanın veri merkezlerinde binlerce harddisklere dağıtılarak kaydedildiğinden hem bilgileriniz bir noktada toplanmamış olur hem de harddisk bozulmaları durumlarında veri kaybı yaşamazsınız. Aslında veri sunucularınızda böyle bir kayıp yaşadığınızda verilerinizi kurtarmak için çok büyük masraflara girebilirsiniz. Ya da böyle bir veri sunucusu oluşturmak başka bir büyük masraftır. Veri merkezinden veri güvenliğinizi sağlayabilmek için raid teknolojileri kullanmak durumunda kalırsınız. Fakat raid teknolojisi asla %100 güvenirlilik sağlamaz. Veri kaybı yaşadığınızda bozulan harddiskinizdeki verileri kurtarmak için ise binlerce on binlerce dolar harcamak zorunda kalabilirsiniz.

Bulut Bilişim Masraflı: Bulut bilişimin para tasarrufu sağladığını bilenler dışında bu hizmetlerin pahalı olduğunu düşünenler de oldukça fazladır. Aslında veri yedekleme olarak kullanacaksanız kendi firmanızda oluşturacağınız veri sunucusuna göre oldukça ucuzdur. Aynı zamanda bulut bilişimde veri sunucularınızın bakımı gibi ekstra maliyet ve sorumluluklarınız bulunmaz. Eğer kendi veri merkezini oluşturmak isterseniz güçlü bir sunucu almanız gerekir. Bu sunucunun güvenliği için ekstra maliyet harcarsınız. Veri güvenliği için yazılımları ve teknolojileri bu sunucuya entegre etmeniz gerekir. Bunun yanında bu sunucunun devamlı ve sıkıntısız çalışması için bilgi işlem uzmanınızın ekstra zaman harcaması gerekir. Oysaki bu veri merkezi için harcayacağınız on binlerce dolar ile bulut bilişimde çok daha uzun süreli hizmetler satın alabilir ve veri sunucusunun getirdiği bir çok sorumluluğu almazsınız.

Bulut Bilişim Büyük Firmalar İçin: Aslında bulut bilişim hizmetleri büyük firmadan tutun da normal bir kullanıcıya kadar herkes için yararlıdır. Herkesin yararlanabileceği ve iş akış sürecini hızlandıracağı hizmetler bulunmaktadır. Normal bir kişi verilerine her yerde ulaşabilmek için veri yedeklemesini kullanabileceği gibi küçük ölçekli firmalar ise web tabanlı yazılımlarını bulutta çalışmasını sağlayarak bir bilgisayara olan bağımlılığını en aza indirger. Bu sayede işini her yerden yapabilir.  Bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Aynı zamanda 2015 yılına kadar bulut bilişimin oluşturması öngörülen 14 milyon yeni işin yüzde 50’si küçük ve orta ölçekli firmalara yansıması düşünülürken bu durumun aslında böyle olmadığı anlaşılabilir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.