email ve sosyal medya

Email ve sosyal medya aslında iki farklı mecradır. Ama bu iki farklı mecra, ortak kullanıldığı takdirde son derece iyi sonuçlar ortaya çıkıyor. Sosyal medyadaki takipçi sayısı, email sayesinde yükseliyor; Email gönderimlerinden alınan verim, sosyal medya ile artıyor. Peki email ve sosyal medya beraber kullanıldığında neden bu kadar etkili oluyor?

“Neden?” sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle bu iki mecranın, beraber nasıl kullanılacağını öğrenmeliyiz. Her iki mecrayı da teker teker ele aldığımızda bile oldukça karmaşık bir planlama aşamasıyla karşılaşıyoruz. Bu yüzden email ve sosyal medya beraber kullanılacaksa stratejinin çok iyi belirlenmesi gerekiyor.

Planlama aşamasını iki adımda inceleyebiliriz.

Adım 1: Her şeyi sıfırdan planlayın.

- Sosyal medya ve email içerikleriniz, farklı ekipler tarafından hazırlanabilir. Bu durumda bu takımların ortak çalışması gereklidir. Sonuçta email ve sosyal medya, internet üzerinden çalışan mecralar. Dolayısıyla müşteriye ulaşılacak kanal belli. Planlamanın en başından beri bu iki ekibin ortak çalışması, alacağınız verimin katlanarak artmasını sağlayacaktır.

- Hangi müşterinizin sosyal medyada yer aldığını öğrenin ve onlara özel bir müşteri segmenti oluşturun. Bu sayede hangi müşterinize ne mesaj vereceğinizi karıştırmazsınız.

Adım 2: Email ve sosyal medya arasında köprü kurun.

Bu adımda mecraları birbirine sorunsuz bir şekilde bağlamanız gerekiyor.

Sosyal medya paylaşım butonları: Email, viral etkiye sahiptir. Müşterilerinize email içeriklerini paylaşabilecekleri araçları sunmalısınız.

Sosyal medya beğen butonları: Müşterinizin sosyal ağ sayfalarınıza kolayca ulaşabilmelerini sağlayın, onlara direkt link verin.

E-bülten aboneliğinden çıkman isteyen müşterilere sosyal ağ alternatifini sunun: Müşteriniz, e-bülten aboneliğini bitirmek isteyebilir. Gayet normal. Ancak, email dışında bir kanaldan müşterinize ulaşmıyorsanız bu durum bir problem yaratabilir. E-bülten aboneliğinden çıkarken, müşterinize sosyal ağlardan da bahsetmeniz, kendisine farklı bir mecradan hitap etmenizi sağlayabilir. Müşteri, email değil de sosyal ağlara daha çok ilgi gösterebilir.

“Katıldığınız için teşekkürler” derken sosyal ağlara da yönlendirin: Bir önceki maddeye benzer ama bu sefer bize, müşteriye iki farklı mecradan ulaşma şansı tanıyan bir madde. Müşteriniz e-bültene abone olduğu anda kendisine “Hoş geldiniz” veya “ Katıldığınız için teşekkür ederiz” vb. şekillerde geri dönüyorsunuz. Bu esnada sosyal mecralar hakkında müşterinize bilgi vermeniz size büyük fayda sağlayacaktır.

Sosyal mecralarda İzinli Email ile Pazarlama için bilgi kutucukları bulundurun: Sosyal mecraların İzinli Pazarlama listenize büyük katkıları olabilir. Müşteriniz, pratik bir şekilde kendisini listeye dahil eder ve siz ekstra bir çaba harcamaya gerek kalmadan listenizi genişletmiş olursunuz.

Email içeriklerinizin sayfa versiyonlarını paylaşın: Her bir email gönderiminizin sayfa versiyonunu hazırlamaya gayret edin. Böylece, bu içerikleri çok daha kolay paylaşıp viral etki yaratabilirsiniz.

Bloglarınızı ön plana çıkarın: Email ve sosyal medyada çok uzun içerikler paylaşılmaz. Ama bloglar, uzun içerikler için en doğru sayfalardır. E-bültenlerde ve Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda blog yazılarınızı paylaşarak katılımı ve okunma oranlarını arttırabilirsiniz.

Pinterest kullanın: Pinterest, görsel ağırlıklı bir sosyal ağ. Geçmiş email ve sosyal medya içeriklerinizi burada depolayabilirsiniz.

Yarışmalar ve bulmacalarla katılımı arttırın: Hem email listenizi hem de sosyal ağlarınıza olan katılımı arttırmak için yarışmalar ve bulmacalar hazırlayın. Ödül kullanırsanız katılımın çok daha fazla olacağını söylememize gerek yok.

Evet, email ve sosyal medyanın ortak kullanımı, son derece iyi bir planlamaya ihtiyaç duyuyor. Ama alınan sonuç, harcanan emeğe değiyor. Sosyal medyadaki etkinliğinizi arttırmak istiyorsanız, iyi bir Email ile Pazarlama servisiniz olmalıdır.

Kaynak: Webmarketingtoday


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.