Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük'te hayal gücünü şu şekilde tanımlanmıştır: “Zihnin hayal yaratma yetisi, düş gücü, imgelem, muhayyile. Geçmiş yaşantılara özgü ögelerle şimdiki yaşantı arasında bağ kurma gücü. Bir nesneyi, o nesne karşımızda olmaksızın tasarımlama yetisi’’. Düşüncelerimizi de hayal ettiğimiz sürece tasarlayabiliriz.

En önemli buluşlar hayallerimize inandığımız için ortaya koyduğumuz çabanın bir ürünü olarak doğmuştur. İnsanlığın en önemli buluşları yazının bulunmasıyla başlamış, her şey yazıyla somutlaştırılmıştır. Daha sonra takvim, pusula, matbaa, tekerlek, mekanik saat, mikroskop, teleskop, buhar motoru, telgraf, telefon, radyo, penisilin, bilgisayar, cep telefonu, internet ve sayamadığımız daha bir çok buluş insanlığa sunulmuştur.

Hiç şüphesiz ki hayatımızı kolaylaştıran en önemli buluş internet olmuştur. İnterneti bizimle tanıştıran Vinton Cerf, California’daki Stanford Üniversitesi’nde matematik mühendisliğinde okuyan bir öğrenciydi. 1966 yılında üniversiteyi yeni bitiren Cerf, doğuştan işitme engelli olan Sigrid ile tanıştı ve ona büyük bir tutkuyla bağlanarak evlendi. Eşinin dış dünyayla bağlantı kurmasını istiyordu ancak henüz öyle bir teknoloji icat edilmemişti. Yine de Cerf asla hayal etmekten vazgeçmedi. O dönemlere denk gelen süreçte Amerikan ordusu tarafından 1969′da Arpanet isimli internet benzeri geniş bir yerel ağ kurulmuştu. Bu ağ kendi sınırları içerisinde hapsolmuş bir yapıya sahipti. Cerf hayallerini gerçekleştirmek için bu ağı ilham kaynağı olarak kullandı ve eşinin diğer insanlarla iletişim kurabilmesini sağlayabilmek için sistemi yaymaya başladı. Vinton Cerf bu buluşuyla ‘’ İnternet Dünyasının Başkanı’’ olarak kabul edildi.  İnsanların tüm dünya ile bağlantıda kalmasını sağlayan bu teknoloji, buluş süresince önemli olayları da beraberinde getirmiştir. Eposta, WWW (World Wide Web), arama motorları, alışveriş siteleri, eş zamanlı karşılıklı konuşabilme programları, yazılım programları, dokunmatik telefonlar ve bilgisayarlar... Peki bilim adamları kuantum makinesini icat ederken ne hayal etmiş olabilirler? Hayalleri, Big Bang teorisini hayata geçirerek Dünya’yı baştan yaratmaktı; hala da amaçlarına ulaşmak için yılmadan çalışıyorlar.

Göründüğü gibi aslında her şey hayal etmeyle başlamış ve hayata geçmiştir. Bu sadece bilim dünyasının başkanı olmak için değil kendi dünyanızın başkanı olmak için de gerekli bir süreçtir. Sadece ne istediğinizi bilin ve hayal kurmaktan korkmayın...


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.