izinli pazarlama nasıl yapılmaz

İzinli Pazarlama nedir, nasıl yapılır daha önce çok tartıştık (ilgili yazılar için İzinli Pazarlama etiketini ziyaret ediniz). Peki tam tersi nasıl yapılır biliyor musunuz? İşte bununla ilgili size müthiş bir hikaye sunuyoruz.

Hikayenin kahramanı, bir ticaret fuarına katılır. Davetlilere sunulan yiyecek bölümünde, kendi damak tadına uygun bir çikolata ararken, standın satış temsilcisi ile karşılaşır. Satış temsilcisi, kahramanımızın ziyaretçi kartında yer alan kodu taratır. Kahramanımız ise çikolatalar için teşekkür eder ve fuarı gezmeye devam eder.

İki gün sonra, içerisinde broşürler, anahtarlık, referans listesi ve takvim içeren, üzerinde satış temsilcisinin fotoğrafının olduğu bir zarf gelir. Ertesi gün, satış temsilcisi, kahramanımızı arar ve bir sorusunun olup olmadığını sorar. Kahramanımız da doğal olarak bütün bu içeriklerin neden gönderildiğini sorgular, bunu kendisinin talep etmediğini dile getirir. Satış temsilcisi de kendi firmasının servisleriyle ilgilenebileceğini söyler.

Kahramanımız ise sunulan servisler ile ilgilenmediğini, kendisinin home office çalışan bir danışman olduğunu belirtir. Eğer satış temsilcisi, ilk tanışma anında kendini ve sunduğu hizmetten bahsetseydi bu gibi bir durum yaşanmazdı. Hem posta ücretinden, hem zamandan tasarruf eder ve boşu boşuna o dosyalar için masraf yapmazdı. Kahramanımız daha sonra gönderilen dosyalarla ilgili ne yapmasının beklendiğini sorar. Satış temsilcisi de arkadaşlarıyla paylaşabileceği yönünde bir fikir belirtir.

İzinli Pazarlama’nın tam tersi olan bu pazarlama anlayışı aslında tacizkar yöntemlerin de ötesine geçiyor. Düşünün ki, bir satış temsilcisi 10 saniyeliğine sizinle iletişime geçiyor ve 2 gün sonra size bir sürü karman çorman dosya gönderiyor. Daha da kötüsü, bu dosyalar işinize yaramazsa gidip arkadaşlarınıza tanıtım yapmanızı istiyor. “İzinli Pazarlama nasıl yapılmaz?” sorusunun en net cevabı bu hikayenin özünü oluşturuyor.

Pazarlama anlayışı makul ve mantıklı bir yol izlemeli. Evet, yukarıdaki yöntem bile belki sonuca gidebilir. Ama buna eminiz ki milyonda bir ihtimalle geri dönüş sağlar. Burada önemli olan nokta müşteriyi rahatsız etmeyen bir yöntem uygulanmasıdır. Tacizkar pazarlama da eğer nazik ve avantaj sunan bir yapıda olursa sonuç verir ve etkisini de zaten görüyoruz. Siz siz olun, müşteri odaklı olmayan bir pazarlama anlayışını benimsemeyin.

Kaynak: Communicate-confidentl


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.