http://www.dreamstime.com/-image21926511

Seth Godin tarafından ortaya atılan İzinli Pazarlama kavramı, 2007’den beri kurumların stratejilerinde önemli değişikler yarattı. Bunların en başında da pazarlama mesajlarını gönderme amacıyla izni alınan müşteri listeleri geliyor. İzinli Pazarlama yöntemi, 6 yıldır hayatımızda olsa da İzinli Pazarlama stratejilerini layıkıyla özümsemiş firma sayısı oldukça az. Peki nedir bu İzinli Pazarlama stratejileri?

Strateji 1: Doğru soruyu doğru zamanda sorun

Birçok firma, müşterisiyle iletişime geçmek için soru sormaz.  Aslında 2 kelimelik basit bir soru cümlesi bile yeterli olur: “Katılmak ister misiniz?”. Müşterinizi kampanyanıza, VIP kulübe, öncelikli müşteriler listenize ya da özel teklifleri sunacağınız müşteri listenize dahil etmek için 2 kelime yeterlidir. Mağazanıza gün içerisinde yüzlerce müşteri geliyor, sosyal ağlarda aktifsiniz, diğer mecralarda yayınlanan reklamlarınız büyük ilgi görüyor… Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Müşterinize ulaşmakta sıkıntı çekmiyorsanız, kendilerine rahatlıkla bu soruyu sorabilirsiniz.  İzinli Pazarlama stratejileri, soru sorma ve izin alma üzerine kurulmuştur.

Alışveriş anı, izin almak için iyi bir zamandır. Kapınızdan giren, ürünlerinizi inceleyen ve alışveriş yapan her müşteri aslında İzinli Pazarlama için ideal hedef kitledir. En önemli aşamayı geçmişsiniz, müşterinin ilgisini çekmişsiniz ve size gelmesini sağlamışsınız. Müşterinizi listeye dahil etmek çok daha kolaydır. Elbette müşterinizi beklemek zorunda değilsiniz. Mağazanıza gelmeyen bir müşterinize de doğru bir içerik ve faydayla ulaşırsanız İzinli Pazarlama listenize dahil edebilirsiniz.

Strateji 2: Değerli kaynağı doğru kullanın

“Katılmak ister misiniz?” diye sorduğunuz herkes, İzinli Pazarlama listenize katılmayacaktır. Katılan kişilerden ise ilgiyi eksik etmemelisiniz. Son dakika teklifleri,  özel indirimler, etkinlik bildirimleri, anketler ve yarışmalar İzinli Pazarlama listenizdeki kişilerin ilgisini çekecektir. Bu tarz içeriklerin paylaşımı, müşterilerinizle olan iletişimi daha da güçlendirecektir.

Eğer müşterilerinize yalnızca satış odaklı, değer sunmayan içerikler sunarsanız bir süre sonra listenizden çıkmak isteyeceklerdir.

Seth Godin’in dediği gibi İzinli Pazarlama bir hak değil, ayrıcalıktır. Müşterinize gerçekten bir ayrıcalık sunarsanız hem mevcut İzinli Pazarlama listenizi korursunuz  ve yeni kişileri de kolayca dahil edebilirsiniz. İzinli Pazarlama stratejileri, tacizkar pazarlamaya göre daha karışık ve zaman alıcı niteliktedir. Ancak, sisteminizi oturttuğunuz takdirde gerisi sorunsuz bir şekilde gelir.

Kaynak: Zinmobi


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.