sms ile pazarlama taktikleri

Dünyada artık tüketicilerini büyük bir kısmı aynı zamanda bir telefon kullanıcısı. Gün içerisinde belki de yüzlerce mesaj gönderip alıyorlar. Bu tüketicilere ulaşmak için en direkt yöntem SMS’tir. Peki hangi SMS ile pazarlama taktikleri başarıyı getirir?

İşte size başarıyı getirecek ve gönderimlerinizden aldığınız verimi arttıracak 11 tane SMS ile pazarlama taktiği:

1. Müşterinize bir “değer” sunun. “Çok ucuzladık”, “fiyatları indirdik”… Bunları herkes kullanıyor. Siz de bir müşterisiniz, gün içerisinde buna benzer onlarca içerik ile karşılaşmıyor musunuz? Peki ilginizi çeken içerikler nasıl oluyor? Size değer sunanlar, özel hissettirenler değil mi? Kendi müşterinize de aynı şekilde yaklaşmalısınız. Telefonlar, kişilerin özel alanlarıdır. Eğer kendinizi oraya kabul ettirirseniz, onlara fayda sağlamışsınız demektir.

2. Müşteri ne istiyor? Pazarlama uzmanları, müşteriden ne istediklerini iyi bilirler. Siz bunun daha öncesine gidin ve müşterinin ne isteyebileceğini sorgulayın. Ne tür bir fayda sağlayabileceğinizi belirleyin ve bunu en iyi nasıl anlatırsınız onu kurgulayın. ExactTarget’ın araştırmasına göre müşterilerin %15’i finansal konularda uyarı mesajları almak, %25’i de tatil mesajları almak istiyor. SMS’in bir diğer güçlü kullanım alanı da müşteri hizmetleridir.

3. Rahatsız etmeyin. Akşam 8’den sonra ya da sabah 11’den önce SMS göndermeyin, tabi ki çok acil bir durum yoksa. Müşteriniz kampanyanıza katılmak istediğinde, eğer imkan varsa gönderim saatiyle ilgili kendisine soru sorun. Böylece onu en çok yakalayabileceğiniz saatte kendisine ulaşırsınız.

4. Zamanlama önemlidir. SMS ile pazarlama taktikleri arasında müşteri odaklılığı en yoğun hissedeceğimiz örneklerden birindeyiz. Müşteriniz, mesajı kendi istediği zamanda ve şekilde almak ister. Örneğin; bir otomotiv bayisisiniz. Kışa yaklaşırken kış bakımıyla ilgili servis kampanyanızı müşterinize SMS yoluyla hatırlatın. Doğru dönemde attığınız bir mesaj, tüketici ihtiyacını da yakalayacaktır.

5. Önce değer, sonra veri. Müşterinizi tanımalısınız. İlk başta telefon numarası ve SMS almak istemesi dışında müşteriniz hakkında en ufak bilginiz olmaz. Zamanla kendisi hakkında bilgi almaya başlarsınız ama dikkat! Bu sizin öncelikli amacınız olmasın. Daima değer sunmayı ön planda tutun.

6. Listenizden çıkanları gözlemleyin. Gönderdiğiniz içeriğin değerini ölçmek için listenizden çıkan kişileri ölçümleyin, kimler çıkmış öğrenin. Listeden çıkma oranları çok olursa stratejinizi değiştirmelisiniz.

7. Tetikte olun. Müşteri veri tabanınızı geliştirmek istiyorsanız, gelen taleplerden anında onay isteyebileceğinizden emin olun. Müşterinize kısa sürede geri dönüş yapamıyorsanız, size olan ilgisi kaybolacaktır.

8. Müşteri bilgilerini detaylıca toplayın. Eğer SMS kampanyanızı sayfanızdan duyuruyorsanız buradaki katılım formunda detaylı bilgi de almalısınız. Hangi zamanlarda SMS almak istiyorlar, nerede oturuyorlar, nelerden hoşlanıyorlar gibi bilgileri bu sayfada toplayın. Böylece, kişiselleştirilmiş mesajlarınız için sağlam bir veri tabanı hazırlayabilirsiniz.

9. Firmanızı iyi tanıyın, en iyi içeriği sunun. Siz pazarlama departmanında olabilirsiniz ama şirketinizin birden çok departmanı olabilir. Diğer departmanların ne yaptığıyla ilgili bilgi edinin. Belki onların yaptığı çalışmaları da müşterinize sunabilirsiniz. Farklı içeriklerle daha fazla kişiye hitap etme şansı elde etmeniz mümkün.

10. Kısa kodlara güvenin. SMS ile pazarlama taktikleri denince akla gelen ilk uygulamalardan biri de kısa kodlardır. Kısa kodlar (1189, 95555 gibi), görsel mecraların tümünde rahatlıkla kullanılabilir ve büyük SMS kampanyasına büyük katılım sağlarlar. Örneğin; mağaza içi yönlendirmelerine yerleştireceğiniz kısa kodlar, hem müşterinize avantaj sağlayacak hem de kampanyanıza katılımı arttıracaktır.

11. İçeriğinizi mobile göre hazırlayın. SMS, her cep telefonunda görüntüleniyor kabul. Ama hemen hemen herkeste artık akıllı telefon var ve akıllı telefonlarda bildiğiniz gibi internette gezinebiliyorsunuz. Örneğin; SMS içerisine bir kısa link vererek müşterinizi sayfanıza yönlendirecekseniz sayfanın mobile uygun yapıda olmasını sağlayın.

SMS deyip geçmemek lazım, bir kalemde 11 tane taktiği alt alta sıralayabiliyoruz. “Stratejim de taktiğim de kampanyam da hazır, bana servis lazım” diyorsanız: İletişim Makinesi.

Kaynak: Marketingprofs


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.