Teknoloji 90’lı yılların ortalarından itibaren hızlı bir yükselişe geçti. Özellikler 2000’li yıllardan sonra bu teknolojik gelişmeler bazı bilim kurgu filmlerinde yer alan hikâyeleri gerçeğe dönüştürdü.

Artık nerede olursak olalım dünyanın diğer ucundaki arkadaşımızla görüşebiliyor, hatta bu görüşmeleri görüntülü olarak yapabiliyoruz.  Teknolojik gelişmeler artık düşünce sınırlarımızı zorluyor; “artık daha neler çıkarabilecekler” diye düşünüyoruz. Ancak bazı güzel gelişmelerin beraberinde getirdiği bazı sorunlar da olabiliyor.

Çok uzaklardaki arkadaşlarımızla görüşebilmemizi sağlayan mobil telefonlar bir yandan da sağlığımız açısından bazı sorunlara yol açabilme potansiyeline sahipler. Cep telefonların yapılarından dolayı yaydığı radyasyon değerleri sağlığımız için tehlikeli olabilir. Özellikle sürekli telefonla görüşerek işlerini yapanların bu hususa dikkat etmeleri gerekiyor. Alacağımız telefonları dış görünüşü, özellikleri ve fiyatları ile değerlendirirken aynı zamanda SAR (Specific absorption rate)*  değerlerine de bakmak gerekir. Önlem olarak, mümkün olduğunca telefonu az kullanmaya, kullanacağımız zaman da kulaklık ile kullanmaya çalışmalıyız.

Bunların dışında telefonlardaki fiziksel tehlikeler için de bazı önlemler alınabilir. Telefonun bataryasını değiştireceğimiz zaman orijinal ürünleri tercih edip ucuz kalitesiz ürünleri almamaya dikkat etmeliyiz. Telefonu aşırı ısındıracak telefon kılıflarından uzak durmak ve cihazları havasız ortamlarda bırakmamak gerekir çünkü telefona enerji sağlamak için kalitesiz ve ucuz batarya kullanılırsa beklenen performansı alamamak bir yana nadir de olsa bu tip bataryalarda aşırı ısınma sonucu yanma ve patlama söz konusu olabilir. Bataryaların yapısını bozacak ucuz ve kalitesiz şarj cihazları da aynı şekilde bu sorunlara neden olabilir.

Bir diğer husus ise mobil telefonların hareket halinde –yaya ya da bir araç kullanırken- kullanmanın getirebileceği tehlikeler. Her iki senaryoda da dikkatiniz cihaza odaklanmış olacağından kendinize ya da bir başkasına zarar verebilirsiniz. Çözüm ise telefonunuzu bu senaryolarda kullanmamak ya da en azından görüşmelerinizi bir kulaklık vasıtası ile ellerinizi serbest bırakacak biçimde yapmak. Ancak araç kullanımı senaryosunda 2 kulağınızı da kulaklık ile kapatmak da dış dünyadaki sesler ile irtibatınızı keseceğinden mutlaka görüşme yapmak zorunda iseniz aracınız yol kenarına çekmeniz herkes açısından en sağlıklı yöntem olacaktır.

Teknolojik gelişmeler bizim için hayatı daha kolay ve eğlenceli hale getirirken beraberinde getirdiği sorunlara karşı mümkün olan önlemleri almak ve ortaya çıkan sosyal sorumlulukları unutmamak onu daha verimli kullanmamızı sağlayacaktır.

(*) http://www.gsmarena.com/glossary.php3?term=sar


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.