Spam mail konusunu fazla kafanıza takmayın. Siz de doğru adımları izlerseniz gönderimlerinizdeki spam oranını en düşük seviyeye indirirsiniz.
Alıcıların gelen email’i spam olarak etiketlemesi oldukça kolaydır. Kullanıcı bunu yapınca “İstenmiyor Raporu” oluşur ve ilgili kullanıcının İnternet Servis Sağlayıcısı’na gönderilir. Birçok kullanıcı, spam işaretlemenin böyle bir anlamı olduğunu bilmez. Spam işaretlemek, bir çeşit “mail listesinden çıkma işlemi” sanılır. Internet Servis Sağlayıcısı yeteri kadar “İstenmiyor Raporu” alırsa, göndericiyi otomatik bir mesajla uyarır. Gelen mesaj kısa ve özdür. Spam şikayetinde bulunanın kimliğini içermez. Gönderilen mail’in kopyasını ve ondan şikayet edildiğini içerir. “Buna dikkat edin ya da sizden gelen mailleri bloklayacağız” denir.
İlk bölümde tanımladığımız spam mail konusunda Anti Spam gerekliliklerinden bahsedelim.
İzinli listelerde bile gönderilen emailler, %10-20 oranında engellenir, spam filtrelerine takılır. Buna ‘Yalancı Pozitif’ denir. Spam’e düşme oranlarını ancak Spam Filtreleri’ni anlayarak azaltabiliriz.
Google ve Microsoft’un iki çalışanı (Justin M. Rao ve David H. Reiley) tarafından hazırlanan ‘’the Economics of Spam’’ adlı makalede ⁽¹⁾ gösterilen rakamlar, spam mail’in verdiği korkunç zararları ve sahiplerine getirdiği kazancı gözler önüne serdi. Her gün mail kutumuzda sık sık misafir ettiğimiz spam mailler hakkındaki gerçekler cidden çarpıcı. Hatta öyle ki, global trafikteki maillerin %88’i spam.