sms neden 160 karakterdir

SMS’teki 160 karakter kısıtlamasının kökeni hakkında daha önce merak etmişsinizdir.  Gelin, biraz da tarih çalışalım ve konuyu özetleyelim.

1985 yılındayız. Global System for Mobile Communications (GSM) içerisinde yer alana “Sessiz Servisler” komitesinin başkanı Friedhelm Hillebrand ve ekibi; dönemin mobil pazarlama standartlarını belirliyorlardı. Hildebrand’ın da bir görevi vardı: SMS’teki karakter sınırlamasını belirlemek.

Hillebrand, bu amacını gerçekleştirmek için daktilosunun başına oturdu ve rastgele cümleler ve sorular yazmaya başladı. Buradaki isteği, her bir metin için ortalama ne kadar karakter kullandığını görmekti. Sorduğu soruları ve yazdığı cevapları incelediğinde, her birinin ortalama olarak 160 karakterden daha az olduğunu keşfetti. Daha sonra komiteye giderek, SMS içeriğinin 160 karakter ile sınırlanması gerektiğini söyledi.

Hillebrand’ın yöntemi, komite tarafından pek hoş karşılaşmadı. Komite, 160 karakter kısıtlamasının iyi bir iletişim için yeterli olup olmadığı konusunda şüpheye düştü. Hillebrand, bu şüpheleri gidermek adına geri adım attı ve pazar araştırması yapmaya başladı.

1. Hillebrand, daha önce kendisine gelen kartpostalları inceledi ve hepsinde ortalama olarak 150 karakter kullanıldığını gördü. Bu analiziyle aslında 10 karakter daha fazla teklif ederek cömert davrandığını farketti.

2. Hillebrand ayrıca Telex üzerinden gönderilen mesajları da analiz etti. Telex, eskiden iş amacıyla kullanılan bir telegraf sistemiydi. Hillebrand, Telex mesajlarında bir karakter kısıtlaması olmasa da, kartpostallar ile aynı ortalama uzunluğa sahip olduklarını gördü.

Yöntemin çok bilimsel olmadığı su götürmez bir gerçek. Ancak 160 karakterin hikayesi de budurJ

Kaynak: Tatango.com


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.