Daha önceki yazımızda etkili bir özgeçmiş yazmanın püf noktalarına değinmiştik. Bu haftaki konumuz özgeçmişin tamamlayıcısı niteliğinde olan ön yazı ile ilgili.

Ön yazı, özgeçmişinizi başvuruda bulunmuş olduğunuz kuruma takdim eden giriş yazısıdır. Özgeçmişinizi okumak için bir davetiye olduğunu da düşünebilirsiniz. Ön yazı özgeçmişinizin bir tamamlayıcısıdır, tekrarı ya da özeti değil.

Bu yazının amacı, başvuruda bulunmuş olduğunuz söz konusu kurumda neden çalışmak istediğinizi ve bu görev için neden uygun olduğunuzu vurgulamaktır. Bu nedenle başvuruda bulunduğunuz her farklı şirket için yeni bir ön yazısı yazmanız ya da ön yazıyı yeni başvuruya göre güncellemeniz gerekmektedir.

Güçlü bir ön yazı, okuyanda sizinle tanışma – yani sizi mülakata davet etme isteği uyandırır. Kısa, net, kolay okunan, çarpıcı, nokta vuruşu yapan ve yalın ön yazılar başarılıdır.

İlk cümle her zaman en zor yazılan ve en önemli olan cümledir. Ön yazı, teknik özellikleri fazlasıyla sabit olan özgeçmişten daha kişiseldir. Bu nedenle güçlüdür. Ön yazıda profesyonel tonu korumak şartı ile standartların dışına çıkarak farkınızı ortaya koymanız gerekmektedir. Unutmayın ön yazınızın ilk 10 saniyede oluşturduğu imaj CV’nizin okunmasını sağlayabilir.

Ön yazıda neler yazmalı ve formatı ne şekilde olmalı?

Öncelikle ön yazının uzunluğu çok önemlidir. Çok uzun hayat hikâyelerini okumak için zaman yok, bu nedenle ön yazınız 2-3 paragraf uzunluğunda olmalıdır. Daha uzun bir ön yazı sizin kendinizi tekrar etmenize neden olabilir ve okuyan kişi sonunun gelmesini beklemeden kâğıdı kenara bırakabilir.

Eğer firmaya göndereceğiniz özgeçmiş yabancı dilde hazırlanmış ise; ön yazı da aynı dilde yazılmalıdır.

Ön yazı mutlaka paragraflar halinde olmalıdır. En zor olan hep İlk paragrafı yazmaktır. Bu paragraf kısaca kendinizi tanıttığınız ve kariyer hedeflerinizi vurguladığınız paragraf olmalı. CV’nizde hâli hazırda yer alan medeni haliniz, askerlik durumunuz, hobileriniz, ehliyetiniz vb. bilgilerine öz yazınızda da değinmenize gerek yok. Ön yazı genel olarak şu sorulara cevap vermeli;

-          Hangi pozisyon için ve neden başvuruyorsunuz?

-          Bu pozisyon için ne kadar isteklisiniz?

-          Özgeçmişinizde yer alan hangi bilgiler sizi bu pozisyon için güçlü bir aday yapıyor? **”Burada özgeçmiş tekrar etmemeli” kuralını akılınızdan çıkarmayın!

-          Bu pozisyon için neden sizi seçmeliler? **Özelliklerinizi pazarlayın**

-          Neden özellikle bu şirket için çalışmak istiyorsunuz? **Ödevinizi iyi çalıştığınızı ve şirketi, gerekliliklerini, ihtiyaçlarını bildiğinizi göstermek için bir şans!**

Özgeçmişte olduğu gibi dilbilgisi ve yazım kurallarına dikkat etmeli ve genel kullanılan karakterler ile yazmanız önemlidir.

Eğer CV’nizi kimin okuyacağını biliyorsanız, ön yazınızı bu kişinin adına başlatmanız uygun olacaktır. Eğer kişi bilmiyorsanız “İlgili departmanın dikkatine”, “İnsan Kaynaklarının dikkatine” benzeri ifadeler ile başlayabilirsiniz.

Yazıyı tamamladıktan sonra adınız ile noktalamayı ve altına güncel telefon – e-mail detaylarınızı eklemeyi unutmayın. Kimi ön yazılarda imza da kullanılabilir.

Amaca yönelik, açık ve güvenilir olun. CV’nizde kısaca geçmek durumunda olduğunuz kişisel özelliklerinize, becerilerinize, yetkinliklerinize atıfta bulunun. Gereksiz süsleme ve abartılardan uzak durun.

Başarılı bir ön yazının formülü gayet basittir.

İlanda aranan özelliklere bakın;

Size uyuyor mu uymuyor mu? Uymuyorsa bu işe başvurmalı mısınız irdeleyin?

Uyuyorsa;

Şirketin çalışma prensipleri, vizyon, misyon ve kurum kültürünü inceleyin. “Bunlardan hangileri size neden uyuyor? Bunlar ışığında neden doğru adaysınız?” sorularına cevap verin.

Ön yazıda tüm cevapları sentezleyin.

Şirketi tanıdığınız, araştırdığınıza dair detayı satır aralarında muhakkak verin.

Artık etkili bir özgeçmiş ve ön yazının nasıl olması gerektiğini biliyoruz, önümüzdeki hafta asıl önemli konuyu masaya yatıracağız, mülakatlarda başarılı olmanın ipuçları…


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.