Google ve Microsoft’un iki çalışanı (Justin M. Rao ve David H. Reiley) tarafından hazırlanan ‘’the Economics of  Spam’’ adlı makalede ⁽¹⁾ gösterilen rakamlar, spam mail’in verdiği korkunç zararları ve sahiplerine getirdiği kazancı gözler önüne serdi. Her gün mail kutumuzda sık sık misafir ettiğimiz spam mailler hakkındaki gerçekler cidden çarpıcı. Hatta öyle ki, global trafikteki maillerin %88’i spam.

Spam maillerin bu kadar yüksek çoğunlukta olması, alınan önlemlerin ciddiyetini ve maliyetini katlıyor. Google, Microsoft ve Yahoo gibi şirketlerin de geliştirmekte olduğu anti-spam yazılımlarının global maliyeti 6.5 milyar doları buluyor. Bu giderlere ek olarak, sunucuların fazla yüklenmesi ve bakım masrafı gibi sorunlar da ortaya çıkıyor.

CAPTCHA gibi spam önleyici yazılımlar bile manipüle edilebiliyor. Web siteleri içerisine yerleştirilen ve mail adresiniz üzerinden, size bedava ürün vermeyi vadeden sistemler CAPTCHA verilerine kolayca erişebiliyor. CAPTCHA sisteminin istediği onay metnini yazdığınız an, bu girdiyi spam mail sahiplerine ulaştırıyor. Onlar da sizin yazdıklarınız ile sorguları eşleştirerek, bu engeli de aşmayı başarıyorlar.

Kullanıcılara verdiği zarar büyük.

Kullanıcılar, spam mailler arasına karışan yararlı elektronik postaları gözden kaçırıyorlar ve spam mailler yüzünden çok fazla vakit kaybı oluyor. Her gün gönderilen 100 milyar spam mail’den sadece %1.2’si spam filtrelerine takılmadan kullanıcılara ulaşıyor. Ama her bir mailin silinmesinin 5 saniye (okuyup spam olduğunu algılama ve silme işlemi) sürüyor. Bu süre kaybı maddiyata döküldüğündeyıllık 14 milyar dolar gibi bir kayıp ortaya çıkıyor.

Spam mailler vasıtasıyla sahte ürün satışı da yapılıyor. Çin ve Hindistan gibi iş gücü maliyetinin düşük olduğu ülkeler tarafından sahte saat veya ilaç alabiliyorsunuz (tabi ki sahte olduğunu bilmeden). Viral olarak yayılıyorlar

Kaspersky Lab’ın sunduğu güncel verilere ⁽²⁾ ⁽³⁾ göre;  tüm mailler içerisinde spam mail oranları dönemsel olarak değişiklik gösterse de; barındırdıkları zararlı yazılım oranı aynı kalıyor.

Spam mailler, zararlı yazılımlarla virüs bulaştırdığı gibi sistem üzerinde kalıcı hasara ve bilgi kaybına yol açıyor. Reklamlara entegre olabilen virüsler sayesinde, spamciler yılda 200 milyon dolar gelir elde ediliyor. Spam mail gönderen kişi ya da gruplar, güncel konuları takip ederek kullanıcıları avlamaya çalışıyorlar. Halihazırda  firmalar tarafından gönderilen postalara benzeyen gönderiler hazırlayarak; link içerisine yerleştirdikleri zararlı yazılımların, bilgisayarlara bulaşmasını sağlıyorlar. Bu yazılımlar, diğer kullanıcıların sistemlerine entegre olarak; bu kullanıcılar üzerinden binlerce spam mail gönderilmesine sebep oluyor.

Bazı ekonomistler; spam’e karşı email’lerden vergi alınması gibi öneriler getiriyorlar. Bu sayede spam amaçlı toplu mail gönderme cesaretinin kırılabileceği ön görülüyor. Bir diğer uç yöntem ise firmaların, elektronik postaların içerisine, müşterilerini cezbedecek ödüller koyarak bir bağ oluşturmaları yönünde.

Spam’in Gmail, Hotmail ya da Yahoo gibi servislere sadece zararı yok, faydası da var. Spam mail’i önlemek amacıyla geliştirdikleri sistemler sayesinde, bu 3 şirket pazarın %85’ine sahip. Kullanıcılar, güvenli bir hesaba sahip olabilmek için tercihlerini pazar liderlerinden yana kullanıyorlar.

Başka bir alternatif iletişim yöntemi gelişmedikçe, spam mail kavramının ölmesi imkansız gözüküyor. İşin içerisinde yazılım olduğu sürece ne korsan, ne de spam kavramlarını unutacağız. Ama dikkatli ve bilinçli bir internet kullanıcısı olursak; spam mail gibi zararlı yazılımlardan rahatlıkla korunabiliriz diye düşünüyorum. 

Referans Siteler:

⁽¹⁾ http://pubs.aeaweb.org/doi/pdfplus/10.1257/jep.26.3.87

⁽²⁾ http://www.cnnturk.com/2012/bilim.teknoloji/teknoloji/06/01/becerikli.bay.trojan/663401.0/index.html

⁽³⁾ http://www.cnnturk.com/2012/bilim.teknoloji/%C4%B1nternet/09/11/spam.e.postalar.azaliyor.ama/676324.0/


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.