Sadece telefon görüşmesi için değil internet ve iş ortamlarında da sıkça kullanılmaya başlanan mobil iletişim araçlarında güvenlik oldukça önemli. Bir çok veriyi içinde bulunduran bu araçları da sıkı bir güvenlik çemberinde tutmalıyız.

 

Konu ile ilgili uzman koruma firmalarından Kaspersky Lab uzmanları güvenli mobil internet erişimi için 5 ipucunu şu şekilde sıralıyor:

1. Temel koruma:

Mobil kötü amaçlı yazılımlar gün geçtikçe gelişiyor. Dahası, web sitelerinde bulunan kötü amaçlı yazılımlar internete evden girenler ve mobil cihazdan girenler arasında bir ayrım yapmıyor. Kaspersky Mobile Security gibi temel koruma yazılımları bu nedenle mobil cihazlar için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

2. Ek koruma fonksiyonları:

Şifre koruma özelliğinin akıllı cihazlarda bulunması evdeki bilgisayarlarda bulunmasından daha önemli. Bunun sebebi ise kompakt mobil cihazların kaybolmaya daha yatkın olması ve yanlış kişilerin eline geçme ihtimalinin daha yüksek olması. Bu nedenle Kaspersky Lab uzmanları telefonlarda her zaman şifre kullanılmasını tavsiye ediyor çünkü bu özellik, telefonun istenmeyen kişilerin eline geçtiğinde ve üst üste yaptıkları yanlış şifre girme denemeleri sonucu cihazın bloke olmasını sağlıyor. Akıllı cihazlarda özel bilgiler için şifreleme kullanılması da önemli noktalar arasında yer alıyor.

3. Güvenilir uygulamalar:

Uygulamalar, akıllı telefonlara yeni fonksiyonlar ekleyerek fonksiyonlarını geliştiriyor. Ancak uygulamaların kötü amaçlı yazılımlar içerebileceğini de unutmamak gerekiyor. Antivirüs yazılımlar dışında, kullanıcıların yükledikleri uygulamaların güvenilir kaynaklardan elde edildiğine dikkat etmesi de gerekiyor.

 

4. Veri yedekleme:

Bir çok mobil cihaz bir bilgisayara bağlı olmadan da çalışabiliyor. Bu oldukça pratik bir yöntem ancak risk de içeriyor. Kusurlu bir mobil cihaz bütün verilerinizin kaybolmasına sebep olabilir. Bu sebepten ötürü, akıllı telefonda bulunan bilgilerin şifrelenmesi gerekiyor.

5. WLAN ağlarına dikkat edin:

Güvenlik söz konusu olduğunda, UMTS bağlantıları WLAN bağlantılarına göre daha çok tercih ediliyor. Web’e bağlanmak için halen WLAN’ı kullanan kullanıcılar veri şifreleme yaptıklarından emin olmalılar ve online bankacılık gibi hassas konular söz konusu olduğunda WLAN’ı kullanmaktan kaçınmalılar.

Güvenliği her alanda sıkı tutmamız gerekmekte. Sahibi olduğumuz her türlü bilginin başkalarının eline geçmemesi için buna dikkat etmemiz gerekiyor.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.