ivr anket Hemen hemen her sektörden firma ve kurum,  hedef kitlelerinden görüş almak ister. Bunun için de anket yöntemi sık sık kullanılır. Geleneksel yöntemler yerine teknolojiye ayak uyduran anket yöntemi, IVR ile bütünleşerek firmalara büyük fayda sağlar. IVR ile yapılan anket çalışmaları, yeni yeni ivme kazanıyor ama Outbound IVR çözümleri arasındaki yerini de gittikçe sağlamlaştırmaya başladı.  

  • IVR anketleri kısa ve özdür. Çok özele indirgenmiş bir konuda yine detay içeren sorular sorularak merak edilen yanıt en net şekilde alınır. İçerik kısa ve öz olduğu için sorular da aynı şekilde kolay anlaşılır ve hedef kitlenin ilgisini çekecek niteliktedir. 5 dakikalık bir IVR araması bile uzun sayılacağından, maksimum 2-3 dakikada anket bitirilir ve istenilen sonuç alınır. Bir diğer deyişle, 2-3 dakika gibi kısa bir sürede istediğiniz geri bildirimi alabilirsiniz.
  • Kendi veri tabanınız üzerinden gönderim yapacağınız için gönderim yapacağınız kitleyi istediğiniz gibi seçip gruplara ayırabilirsiniz. Böylece alacağınız sonuçlar çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Kaynakların en verimli kullanılmasını sağlayan yöntemdir. IVR ile yapılan anket yöntemi, özellikle basılı materyal kullanılarak yapılan anketlere göre çok daha ekonomiktir. Ayrıca basılı materyallerin hedef kitleye ulaştırılması, anketör kullanımı ve anketlerin geri toplanıp analiz edilmesi hem maddi açıdan hem de vakit açısından zarar oluşturan etkenlerdir. IVR ile bütün bu yükü üzerinizden atarsınız.

Örneğin; restoranlarda servis kalitesini ve garsonların davranışlarını değerlendirmeye yarayan formlar yerine, IVR üzerinden restoranın kendi müşterilerine gönderebileceği bir anket, bu özellik için yerinde bir kullanım olacaktır.

  • Sesli iletişimin etkisiyle, hedef kitle anketi tamamlamaya daha fazla istek duyar. Bunu sağlamak için de hedef kitleye hitap eden bir içerikle anketin oluşturulması şarttır. Doğru mesaj tonunda, sıkıcı olmayan ve akıcı bir konuşma ile uzun sürebilecek bir anket bile dinleyici tarafından sıkılmadan cevaplanacaktır.
  • IVR üzerinden gönderilen anketin birden çok versiyonu hazırlanabilir. Farklı hedef kitlelere aynı anketi göndererek; ya da farklı anketi aynı hedef kitle üzerine uygulayarak alınacak geri bildirimler çeşitlendirilebilir.

Örneğin; bir giyim mağazası, hem bayan hem de erkekler için farklı anketler hazırlayarak, farklı kategorideki ürünleri için geri dönüşler alabilir. Kadın ve erkeklerin farklı şekilde yorum getirecekleri düşünüldüğünde, IVR üzerinden anket yaparken hedef kitleyi gruplara ayırmak doğru bir tercih olacaktır.

  • IVR sonucu alacağınız raporlar, hedef kitlenin tuşlar vasıtasıyla verdikleri cevaplar ile oluşur. Bu sayede geri bildirimleri en net şekilde analiz edersiniz ve yaptığınız çalışma ile ilgili en doğru bilgiye ulaşırsınız. Ayrıca bu geri bildirimler, eş zamanlı olarak sisteme düşeceği için günlerce analiz yapmak ile uğraşmazsınız. Raporlama sürecinin kısa ve eş zamanlı olması, anket sonrasında yapılacak strateji değişikliğini oldukça kısa süreye indirecektir.

Diyelim ki bir otomotiv firması, servis sonrası memnuniyet anketi yapıyor. Bu anket doğrultusunda servis hızı, verimliliği, çalışanların yaklaşımı, servis sonrası aracın performansı gibi farklı konularda sorular soruluyor. Firma anket sonucunu çok kısa bir sürede alacağı için servis aşamasında müşteriden gelen bir şikayet ya da memnuniyetsizlik varsa anında müdahale ederek diğer müşterilerin de bu sorundan etkilenmelerinin önüne geçiyor. Yani günler süren anket analiz sürecini çok kısaltarak, servis verimliliğini müşterilerin istediği şekilde arttırıyor.

  • Sabit hatlara ulaşabilmenin avantajı anket çalışmaları için kritiktir. Özellikle belli bir bölgenin görüşlerini almak istiyorsanız sabit hatlara gönderim yapmak GSM numaralarına nazaran daha yüksek değere sahiptir. Hem daha fazla kişiye ulaşırsınız hem de stratejinizde büyük esneklik kazanırsınız.

Bir belediye, farklı semtler için farklı içerikler hazırlayarak hizmetleriyle ilgili memnuniyet anketi yapabilir. Böylece her bir semtin, hizmetler hakkında ne düşündüğü ayrı ayrı görüntülenerek; vatandaşların hangi çalışmalardan memnun ya da şikayetçi olduğu öğrenilir.

IVR için bu tarz örnekler çoğaltılabilir, hatta her sektör için yapılabildiği düşünüldüğünde binlerce örnek yazılabilir. Müşterinin ne düşündüğünü tam olarak öğrenebilmenin ekonomik ve pratik yolu IVR ile anket yönteminden geçer.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.