Aslında hiç de yeni bir sistem değil 3D (3 boyutlu). Bundan 20-25 yıl önce bir dinozorlar ile ilgili bir derginin beraberinde verdiği gözlükle 2D (2 boyutlu) dinozor resimlerini 3D gibi gösteren sayısı hala aklımda. Gri tonlamalı resimdeki yeşil ve kırmızı gölgelendirmeler gözlüğü takınca 3 boyutlu bir hal alıyordu. O zamanların teknolojisi ile ve ilk kez böyle bir şeyi gördüğüm için epey eğlenceli bir sayı olmuştu benim için.

İlk örnekleri 2000’ler de çıkan (Bkz. Spy Kids 3-D: Game Over - 2003) ancak pek tutulmayan 3D furyası artık iyice yaygınlaştı. Artık her şeyde 3D görmek mümkün; hatta mobil telefonlarda bile. Telefonda 3D ne işimize yarayacak demeyin, teknoloji her alana girdiği gibi mobil dünyayı da es geçmedi. Aslında çalışma mantığı çok basit olan ve henüz oturma aşamasında olan bu sistem bütün platformlarda standart olacağa benziyor. Temelinde 2D resimlere Yeşil ve Mavi (kırmızı yeşil teknolojisine göre değişebilir) gölgeler ekleyerek sağ ve sol gözü yanıltmaya dayalı bu 3D sisteminin sağlık yönünden insanı olumsuz yönde etkileyebileceğine dair yazılar da çıkmaya başladı. Özellikle 3D’nin ilk zamanlarındaki pilli ve titreşimli gözlükler sağlığımız için bir sorun oluşturabilir.

Bu 3D işini tadında bırakmayan ve bu işten ayrıca çıkar sağlamayı düşünenler de yok değil. Örnek verecek olursak Star Wars serisi için 2000’lerde 30. yıl için özel seri, daha sonra HD için yeni bir versiyonu çıkartılan ve son olarak 3D olarak yeniden piyasaya sürülen seriden hayranları çok mutlu değil ama para nereden gelirse gelsin diyen G. Lucas için sorun yok sanırım.

3D aslında yerinde kullanılınca çok eğlenceli bir ürün. Her alanda 2D’den alınan zevki katlıyor, özellikle de sinema alanında 2D’den çok 3D özelliği olan filmler vizyona giriyor. En fazla günde bir film izlemek kaydıyla oldukça eğlenceli olan bu teknolojiyi yakından takip etmekte yarar var.

Elbette her şeyi tadında bırakmak gerek: Teknolojiden en iyi şekilde yararlanırken sağlığımızı da göz önüne alarak yenilikleri yakından izlemekte fayda var.  Televizyonlardan, oyun konsollarına ve cep telefonlarına bile giren yeni teknolojik terimimiz hayırlı olsun.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.