alacak takibinde hangi iletişim tonunu kullanmalısınız

Alacak takibi yapan hukuk büroları için tahsilat konusu büyük önem taşır. Bu yüzden, hukuk büroları daima dosya kapatmanın peşinde koşar.

Alacak takibi sürecindeki en kritik konulardan biri iletişimdir. İletişimi aslında iki temel üzerinde yorumlayabiliriz. İlk aşama, borçlu kişiye ulaşma aşamasıdır. Borcunu ödemek isteyen kişiler sorun yaratmaz, kolayca bu kişilere ulaşılabilir. Hukuk bürolarının başını, aramalara ve iletişim çabalarına yanıt vermeyen kişiler ağrıtır. İletişim Makinesi servisleriyle bu zorlu süreçte hukuk bürolarının elini güçlendirdik ve sorunlarının büyük kısmını çözdük.

Gelelim ikinci aşamaya. Bu aşama, borçlulara ulaşıldıktan sonraki süreci kapsar. İşte burada, hangi kişiye hangi iletişim tonuyla yaklaşmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Çünkü alacak takibinde birçok farklı türden dosyaya rastlamak mümkün. Bazı borçlular ödeme taahhüdü vermiştir, bazılarıysa ödemelerini gecikmiştir. Herkese aynı iletişim tonunu kullanamazsınız.

1. Dostane Bir Yaklaşım

Eğer ödemenin vadesi geçtiyse, Outbound (Giden) IVR ya da Sesli Mesaj göndererek bu durumu müşterinize hatırlatabilirsiniz. Borçlu kişinin son ödeme tarihini bu şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak, dostane bir tavır sergilemeyi unutmamalısınız. Sonuçta bu ilk mesajınız ve kişi gerçekten ödeme yapmayı unutmuş da olabilir. Dostane tavır, ayrıca borç sahipleri tarafından sağlanan ödeme kolaylıklarında da kullanılmalıdır. Hem avantaj, hem de sıcak bir yaklaşım daima yüksek geri dönüş sağlar.

2. Cevap Alamazsanız…

İlk maddede ulaşmaya çalıştığınız kişiden yanıt alamazsanız, haciz gibi olumsuz bir durumdan kendisine bahsedebilirsiniz. İlk mesajınızı almış ama geri dönüş yapmamış olabilir. Bu sefer, yüksek ihtimalle size geri dönecektir. Bu gibi durumlarda daha ciddi bir iletişim tonu kullanmalısınız.

3. İletişim Kurabildiyseniz…

Bir diğer alternatif ise ilk maddedeki kişinin, ödemeyi kabul edip daha sonra ödeme yapmaması olabilir. Bu durumun, sizin bilemediğiniz çeşitli sebepleri olabilir. Kendisine yine haciz konusundan bahsetmeniz yararlı olacaktır. Burada çok sert bir dil kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Sonuçta iletişim kurduğunuz birinden bahsediyoruz. Hatırlatma ve uyarı amacı içeren bir mesaj yeterli olacaktır. Borçlu kişi, mağduriyetinin önlenme çabasını olumlu karşılayacaktır.

4. Hiç Geri Dönüş Almadıysanız…

Bir mesaj gönderdiniz, geri dönüş gelmedi. İkinci ve hatta üçüncü mesajdan da yanıt alamadınız. İletişim tonunuzu net ve kesin bir hale getirmeniz gerekir. Kendisine açılan davalardan ve yaşayacağı olumsuzluklardan haberdar olmasını sağlamalısınız.

Alacak takibi sürecinde birçok farklı borçlu tipiyle karşılaşabilir, çok farklı dosya tipleriyle uğraşabilirsiniz. Biz, size en çok karşılaştıklarımızı sıraladık. Daha fazlası için, sunduğumuz içerik desteğiyle her zaman yardımınıza hazırız.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.