SMS'ten maksimum verim almak

    SMS, son 20 yıldır hemen hemen her sektörden kurumun kullandığı bir servis haline geldi. Pazarlamadan bilgilendirmeye, hatırlatmadan onaya kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Bu kadar geniş kullanım alanına sahip bir servisin dikkat edilecek noktası da çok oluyor. Peki, SMS’ten maksimum verim almak için neler yapmalıyız?

SMS'ten maksimum verim almak tablo

160 Karakter Sınırı

Doğru: SMS’in 160 karakter sınırına dikkat etmek değerlidir. Mesajın 160 karakterde anlatılması çok daha anlaşılır ve net olacaktır.

Yanlış: Karakter sınırının üzerine çok ihtiyaç duymadıkça çıkmamalıyız. SMS’in uzunluğu arttıkça mesajın etkinliği de azalacaktır.

Zamanlama

Doğru: Geri bildirim alabileceğiniz en iyi zamanlarda mesaj gönderilmeli. Örneğin; öğle yemeği sırasındaki veya akşam alışverişine başlanmadan önceki gönderimlerden çok daha fazla geri dönüş alınır.

Yanlış: Bu konuda verebileceğimiz en güzel örnek Pazar sabahları olacaktır. Pazar sabahları, birçok kişi için tatildir ve bu saatlerde mesaj gönderilmesi müşteriyi rahatsız eder. Yani kaş yapayım derken göz çıkarabilirsiniz, dikkat!

Hareket Cümlesi

Doğru: Mesajın sonunda yer alacak bir hareket cümlesi, geri bildirimleri çok büyük ölçüde arttıracaktır. Tüm beklentiniz, bu cümle içerisinde yer alır. Örneğin; “Rezervasyon yaptırmayı unutmayın”.

Yanlış: Müşteriden beklenen hareket dile getirilmediği takdirde, o mesaj yalnızca okunacak ve telefon bir kenara atılacaktır.

Özel Hissettirmek

Doğru: Mesaj içeriğinde müşteriye kendisini özel hissettirmek gerekir. “Bu mesaja cevap veren herkes VIP hizmetlerden yararlanabilecek” gibi bir cümlenin etkisi yüksek olacaktır.

Yanlış: Herkes SMS gönderiyor, herkes ürün/hizmet satıyor. Siz nasıl bir ayrıcalık sunuyorsunuz? Eğer bu ayrıcalığı müşterinize hissettiremezseniz diğer firmalardan hiçbir farkınız kalmayacak, müşteri zihninde yer edinemeyeceksiniz.

Gönderim Raporları

Doğru: Gönderim raporlarını inceleyip analiz etmek, eksiklerin ve yanlışların fark edilmesi açısından çok önemlidir. Kaç kişi okumuş, kaç kişiye ulaşmış, kimlere mesaj gitmemiş gibi detaylar, ileride yapılacak kampanyalarda fikir verici nitelikte olacaktır.

Yanlış: Raporları kontrol etmiyorsunuz ama sürekli aynı kişilere SMS gönderiyor ve geri dönüş bekliyorsunuz. Çok yanlış. Gönderimlerinizi hiç okumayan, hatta gönderimlerinizin ulaşmadığı kişiler olabilir. Bu noktadaki eksikleri giderebilmek için raporları analiz etmelisiniz.

Doğru Hedef

Doğru: Bu konuyu bir örnekle açıklayalım. Eğer kadınlara yönelik bir kampanya yapıyor ve yalnızca kadınlara gönderim yapıyorsanız, geri dönüş oranlarınızın çok yüksek olacağına emin olabilirsiniz. Yani doğru kişiye gönderim yapmak size daima kazandırır.

Yanlış: Yukarıdaki örneğin tersini verelim. Makyaj malzemesi tanıtacaksınız ancak gönderim listenizde kadından çok erkek var. Dolayısıyla okunma oranlarınız da dipte olacaktır.

Diğer İletişim Kanalları İle Birliktelik

Doğru: SMS ile bir kampanya duyurusu yapıyorsunuz. Katılımı arttırmak için diğer iletişim kanallarından da yardım alabilirsiniz. Bu konuda SMS’i en iyi destekleyebilecek olan kanal, Email ile Pazarlama’dır. Email içeriğinde SMS kampanyasından da bahsetmeniz, müşterinize birçok kanaldan ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yanlış: SMS’i diğer kanallardan ayırırsanız hem diğer mecralara hem de SMS ile yürüttüğünüz kampanyaya zarar gelecektir. Müşterinizin şarjı bitmiştir, SMS’i göremez ama Email’i okuyarak kampanyanıza dahil olabilir.

    Doğrularınız yanlışlardan fazla olursa, SMS’ten yüksek verim almak çocuk oyuncağı haline gelir. Bu konuda her zaman yardımcı olmaya ve fikir vermeye hazırız.

Kaynak: Tekytech

 

 


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.