mobil pazarlamanın püf noktaları

    Mobil pazarlama, bazı kişiler tarafından bir devrim olarak görülüyor. Buna katılmamak elde değil çünkü mobil pazarlamanın, pazarlama anlayışında büyük bir farklılık yarattığı gerçek. Ancak bu büyük pazarlama fırsatına adım atmadan önce bilmeniz gereken belli başlı şeyler vardır. Mobil pazarlamanın püf noktaları, başarıya ulaşmanız için size yol gösterecektir.

1) Mobil internet çok popüler.

    İngiltere’den bir örnek verelim. İngiltere’de 2013 Mayıs ayı itibariyle tüketicilerin %72’sinde bir akıllı telefon vardı. Bu rakam, 10 ay öncesinde %58’di. Son iki senede akıllı telefon pazarındaki patlamanın etkileri, rakamlara da yansıyor.

    Amerika nüfusunun %58’den fazlası akıllı telefon kullanıyor. Peki, dünya genelinde durum nasıl? 1.2 milyar insan, internete akıllı telefon üzerinden bağlanıyor. Türkiye’deki telefon çılgınlığını da hesaba kattığımızda yurt dışı rakamlarına benzer sonuçlarla karşılaşacağımıza eminiz.

    Fikrin özü, mobil pazarlama ile ulaşabileceğiniz kişi sayısı çok ama çok fazla. “Email gönderirsem kişi bunu zamanında görür mü?” diye düşünmeyin. O kişi, Email kutusunu büyük ihtimalle akıllı telefonundan zaten kontrol ediyordur. Yolda olsa bile Email'i görür.

2) Mobil kullanıcılar alışverişe daha yatkın.

    E-ticaret için mobil pazarlamanın önemi çok fazla. Mobil cihazlar üzerinden yapılan araştırmaların 10’da 9’u sonuca ulaşıyor, yarısı da satışla sonuçlanıyor.

    Alışveriş konusunda şaşırtıcı rakamlara rastlamak mümkün. Akıllı telefon kullanıcılarının %74’ü, cihazı alışveriş amacıyla kullanıyor. %79’u ise direkt cihaz üzerinden alışveriş yapıyor. Mobil dostu arayüzlerin önemi de işte burada ortaya çıkıyor.  Kullanıcıların %73’ü, “Web sitesinden alışveriş yapabiliyorum, neden mağazaya gideyim ki?” diye soruyor.

3) Mobil pazarlama, yerel aramalarda SEO’ya büyük katkı sağlıyor.

    Yerel mağazalar, mobil cihazlarda çok daha fazla araştırılıyor. Öyle ki, arama motorunda yapılan yerel sorgulamaların %50’si mobil cihazlar tarafından sağlanıyor. Daha çarpıcı bir rakam: Mobil kullanıcıların %95’i, yerel mağazaları Google, Yandex gibi bir arama motoru üzerinden sorgulatıyor.

    Yukarıdaki rakamlar bizi şaşırtmadı. Masaüstündeyken daha uzun süre vakit geçirir, daha kapsamlı bir araştırma yaparız. Dolayısıyla çok daha fazla sonucu inceler, daha çok alternatif sahibi oluruz. Mobil cihaz kullanırken kafamızda tek düşünce vardır: Mağazanın yakınlığı. Bu yüzden yerel işletmeler, mobil cihazlar üzerinde daha fazla aratılır. Ayrıca gelişmiş navigasyon uygulamaları ile bu mağazalara ulaşmak çok daha kolaydır.

4) Mobil pazarlama stratejileri çok çeşitlidir.

    Mobil cihazlarda bir bilgisayarın yapabildiği her şeyi gerçekleştirebiliyoruz. Bu kadar fazla işin yapılabildiği bir cihaz için uygulanacak reklamlar da çok çeşitli oluyor.

    İlk akla gelenler QR kod, uygulamaların ve oyunların içerisinde çıkan reklamlar ve arama motorlarına verilen reklamlar oluyor.

    İlk akla gelenlerle yetinmeyelim, biraz da işe yaratıcılık katalım. QR kod SMS, Email, IVR gibi servislerle beraber kullanılabilir. Ya da Email, SMS ile beraber kullanılabilir. Email metninde yer alan Inbound IVR numarası ile müşterinin firmaya ulaşması sağlanabilir. Tek bir cihaz üzerinden hem görsel, hem metin hem de ses ile reklam ve pazarlama faaliyetleri yürütülebilir. İşte çeşitlilik dediğimiz şey budur.

5) Sosyal medya, mobil cihazların gözbebeğidir.

    Yüz milyonlarca sosyal medya kullanıcısı var. Sosyal ağların, mobil cihazlara yönelik özel ve çok başarılı uygulamaları var. Mobil kullanıcıların da, mobil cihaz üzerinden sosyal ağlara erişmek gibi bir merakı var.

    Yani sosyal ağlar üzerinden reklam yapmak için her şey mevcut. Sosyal medyada aktif bir kurumsanız mobil pazarlama stratejinizde sosyal ağlara kesinlikle yer verin.

6) Tablet mi? Akıllı telefon mu?

    Mobil cihaz dediğimiz kavram yalnızca telefonları kapsamaz. Mobil pazarlamanın püf noktaları, biraz da kullanılan cihaza göre çeşitlilik gösterebiliyor. Tabletler, daha yetenekli ve güçlü cihazlar. Elbette daha büyük ekrana sahip oldukları da ortada. Bu yüzden bir çalışma yaparken her iki tip cihazı da göz önünde bulundurmalısınız.

    Örneğin; bir email içeriği hazırlıyorsunuz ve yalnızca tabletleri gözeterek tasarım yaptınız. Yanlış. Hazırladığınız şablon, akıllı telefonlarda düzgün görüntülenemeyebilir. Bu yüzden şablonu hazırlarken ekran boyutlarını da gözeterek bir çalışma yapın ki hedef kitlenizdeki herkes Email gönderiminizi sorunsuz bir şekilde görüntüleyebilsin.

7) Her cihaza uygun web tasarımı.

Web sitenizin bir tarayıcı üzerinden görüntüleneceğini biliyorsunuz. Tablet, akıllı telefon, masaüstü bilgisayar derken farklı boyutlardaki ekranlarla karşılaşıyoruz. Web sitenizin tüm bu ekranlarda düzgün görüntülendiğinden emin misiniz? Sorun yaşamamak için her türlü ekrana uyum sağlayabilecek, esnek bir web sitesi tasarımı hazırlayın.

8) Mobil pazarlamanın geleceği parlak.

    Önümüzdeki üç yıl için mobil pazarlama hakkında birçok tahmin ve analiz var. Mobil cihazlar üzerinden yapılan alışverişin oranı hızlıca artıyor. Bu yüzden, kısa vadeli çalışmaların başlangıç olarak kabul edilmesi ve mobil pazarlamaya uzun vadeli yatırımlar yapılması gerekiyor.

    Görünen o ki, önümüzdeki yıllarda da mobil pazarlamanın püf noktaları hakkında konuşacağız, artan pazar payını vurgulayacağız. Siz şimdiden müşterilerinizin iletişim bilgilerini almaya başlayın. Çünkü ilerleyen dönemde hedef kitlenize çok sayıda Email ve SMS gönderecek, onlara Sesli İletişim Servisleri ile ulaşacaksınız.

Kaynak: Searchenginepeople


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.